Virágzó vidékünk

Mesterséges partfalakkal segítenek a fecskéknek a Duna mentén

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Gépi erővel függőleges falakat képeznek a madarak számára.

Ismét több helyszínen segítenek a partifecskéknek – írta a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesületet (SZVTE) Komárom-Esztergom vármegyében élő magánszemélyek hívták életre 2008-ban, a helyi természeti értékek megőrzésének céljából. A tatai természetvédők minden évben partnereikkel közösen igyekeznek otthont teremteni a partifecskék számára.

Idén sem feledkeztek meg a hasznos védett madarakról. Aktív beavatkozásokkal várják a partifecskéket költőterületükre, a Duna-völgyébe. Egyeztetve a tulajdonosokkal, támogatókkal és gépkezelőkkel kisebb-nagyobb partfalakat alakítanak ki a természetbarátok a madarak sikeres költéséhez.

Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület

2024-ben Ács, Komárom, Lábatlan, Mocsa és Neszmély külterületén végeztek beavatkozásokat, jelenleg több, mint 1500 négyzetméter függőleges felület várja a partifecskék érkezését.

A Sokszínű vidék korábban már számos alkalommal adott hírt a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület tevékenységéről. Az egyesület tagjai alapkutatásokat végeznek, monitoring és védelmi akciókat szerveznek, élőhelyeket kezelnek, megosztják ismereteiket az érdeklődőkkel.

Legkisebb hazai fecskefajunk a partifecske, melynek tojói a homokfalakba vájt üregekben költenek. Folyópartokon, a víz által leomlott partfalakban, valamint a homokbányákban alakulnak ki számára megfelelő nagyságú függőleges fészkelőhelyek. A partifecske szinte bárhol megtelepszik, ha alkalmas fészkelőhelyet talál magának. A folyók vízszintemelkedése befolyásolhatja a költés sikerességét. Emellett a ragadozók közül a kabasólyom, menyét, nyest, róka és a házimacska is veszélyt jelent a madarak számára.

Kapcsolódó
Eltűnt a fecskék fele, fokozottan vigyázzunk rájuk
Aggasztó a települési fecskeállomány ezredfordulót követő megfeleződése.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik