Így ejti csapdába a pompás ligetszépe a “magyar kolibrit”

Egy természetbarát szerint gondoljuk meg jól a pompás ligetszépe virág vásárlását, telepítését.

Óvatosan a pompás “rózsaszín” ligetszépe virág vásárlással és ültetéssel! Szép valóban, de maga a kaszás a kacsafarkú szender számára

– ezekkel a szavakkal osztott meg képeket a Facebookon egy sándorfalvi hobbikertész.

Szilágyi G. Gabriella hangsúlyozta, nem kioktatni akar a kacsafarkú szender ügyében, csupán egy fontos dologra kívánja ráirányítani a figyelmet.

A szenderes történet évekkel korábban kezdődött. Gabriellát gyakran megállásra késztette amikor megpillantotta egy kertben vagy a csatorna partján a csodálatos, rózsaszínben pompázó virágot.

Szilágyi G. Gabriella

Tavasszal többször eltervezte, hogy neki is kell, mert rózsaszín virág még nincs a kertjében, de mindig úgy hozta az élet, hogy elmaradt a telepítés. Idén fordult a kocka, vásárolt néhány palántát a vágyott növényből.

Boldogan ültettem el, remélve, hogy nemcsak szép, hanem egy hasznos mézelő növénnyel gazdagodott a kertem. Örömöm nem tartott sokáig, ugyanis egy váratlan pillanatban furcsa jelenségre figyeltem fel, amit még soha nem tapasztaltam, és ez ijesztő volt számomra. Nem hittem a szememnek, amikor megláttam, hogy a kacsafarkú szendert rabul ejti a rózsaszínben pompázó ligetszépe

– idézte fel a történteket a természetbarát.

Amikor Gabriella közelebb lépett, akkor vált nyilvánvalóvá számára, hogy a szender szívókája beleszorult a virág tölcsérei közé. A pórul járt rovar nem tudott szabadulni a halálos “ölelésből”, vergődött, csapkodott a szárnyaival. Az állatbarát azonnal akcióba lépett, megragadta a ligetszépe virágát, és a szirmokat óvatosan letépkedte. Közben ügyelt arra, hogy a szender ne sérüljön. Később így szabadított ki még több tucat szendert a kertbarát.

Nem mindegyik volt olyan szerencsés, hogy időben észrevegyem, így ők sajnos kínok között meghaltak. Végül rájöttem, hogy ez a növény nem az, amit én szerettem volna. Sőt. Ezt a növényt igazából soha nem is szerettem volna, hiszen “halálos” csábítás a kacsafarkú szender számára. Az összes tövet kiszedtem a kertből, és mindegyik a komposztbe került

– magyarázta Gabriella, aki azt javasolta, járjunk nyitott szemmel a kertünkben, bánjunk óvatosan a pompás “rózsaszín” ligetszépe vásárlásával és ültetésével.

Bejegyzésében Gabriella egy videót is közzétett, ezen egy “boldog túlélő” látható, akit sikeresen kimentett a szirmok fogságából.

A pompás ligetszépe eredetileg Észak-Amerikából származik, az 1600-as években érkezett Európába, ahol később dísznövényként is elterjedt, számos helyen invazívvá vált. A pompás ligetszépe mézfejtője mélyen helyezkedik el, emellett szűk és ragadós, így rabul ejti a lepkéket, akik nem képesek szabadulni, és perceken belül elpusztulnak.

Kapcsolódó
Termesszék velem: ligetszépe
A gyönyörű virág első éves gyökerei jóízűek, ehetők.