Kertünk-Portánk

Termesszék velem: ligetszépe

A gyönyörű virág első éves gyökerei jóízűek, ehetők.

A nagykörűi Grosz Tamás már több alkalommal megosztotta olvasóinkkal a kertjében termő “izgalmas” növényeket. Az ismert hobbikertész ezúttal egy gyönyörű virággal ismertet meg bennünket, melynek gyökerei igazi gasztronómiai kuriózumnak számítanak.

Ligetszépe

Mintegy 100 faja létezik. Amerikából érkezett és hazánkban elvadult. Kertjeinkben nemigen található, pedig igen értékes növény, az utak mentén viszont bőségesen van belőle.

Kénsárga virága az esti órákban nyílik. Érdemes megnézni a folyamatot, amikor először a csészecimpák nyílnak, majd a szirmok bontják ki magukat néhány másodperc alatt. Döbbenetes látvány mikor szinte egyszerre lesz sárga előttünk minden.

Néhány perccel előtte „csak” magas kórók láthatók, utána csodálatos sárga virágorgia tárul az ember szeme elé, kellemes illatfelhő kíséretében. A csoda délelőttre eltűnik, elhervadnak a virágok, hogy estére újra pompába öltözzenek.

Grosz Tamás kertjének vendégei szinte kivétel nélkül viszik a magját, és ültetik a növényt mindenfelé, hogy ők maguk is csodálhassák a nem mindennapi látványt. A ligetszépe egyébként  kétnyári növény, júniustól októberig virágzik.

Apró magjait saját maga veti el. Szoliterként ültetve figyelemre méltó virágegyüttest kapunk. Fűnyíróval egyelhető, körbevágva jól szabályozható, de egyébként gyomosít. Csak napfényen hozza a legszebb virágokat!

Termesszék velem: zamatos turbolya
Mutatunk hozzá egy receptet is, a turbolyás sárgarépa levesét.

Recept: első éves gyökerei jóízűek, ehetők. Karikára vágva, salátába vagy húslébe téve fogyasztható.

Gyógyászat: a magjából készült olaj fontos zsírsavakat tartalmaz, mint a linolsav, illetve a gyulladáscsökkentő hatású prosztaglandinok. Olaja enyhíti az enyhébb bőrbántalmakat és a viszketést. Kedvezően hatnak a telítetlen zsírsavak a koleszterinszintre, az asztmára és a menstruációs panaszokra is.

A ligetszépe termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Fotók: Grosz Tamás

Ismered a gyógynövényeket? Teszteld tudásod!
A gyógynövények a barátaink. Teszteld, te mennyire ismered őket!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik