Már a Balaton partján is lövik a vaddisznókat

Elszaporodtak.

Az elmúlt időszakban több bejelentés is érkezett a balatonfenyvesi önkormányzathoz, miszerint a parti sávban egyre gyakrabban jelennek meg a vaddisznók, volt, hogy a település nyugati részén lévő strandon túrták fel, de előfordult, hogy lakóingatlanok kerítését is megrongálták, illetve bemerészkedtek az udvarokba is.

Farkas Tamás, a település polgármestere a zaol.hu megkeresésére elmondta, úgy tűnik, hogy a nádasokban elszaporodtak a vaddisznók és  kijárnak a part menti területekre, ahol nagy riadalmat keltenek a nyaralótulajdonosok körében, ráadásul jelentős károkat is okoznak.

Hozzátette, a vaddisznók már az embertől sem félnek, mindezt több fénykép és videófelvétel is bizonyítja.

Valójában már a tavaszi időszakban szerettük volna elkezdeni a gyérítést, de a szükséges engedélyek beszerzése olyan hosszadalmas volt, hogy belecsúsztunk volna a nyári szezonba, akkor pedig teljesen tilos a belterületen való vadászat, hiszen nagyságrendekkel több az ember a területen. Végül a múlt héten, a nyári szezon lecsengését követően kezdtük el a vaddisznók kilövését, természetesen a szükséges engedélyek birtokában, amit a Fonyódi Rendőrkapitányságtól, illetve a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságtól szereztünk be.

– fogalmazott.

A kilövési engedély az év végéig szól. A polgármester elmondta: a vadakat csak és kizárólag olyan vadászok lőhetik ki, akik rendelkeznek a szükséges engedélyekkel és szakértelemmel. A környéken több vadásztársaság is működik, így jelentkezőből nem volt hiány.

A múlt héten kezdődött el a vadak gyérítése, legutóbb két vaddisznót sikerült kilőni a parti sávban, de a polgármester szerint lesz még dolguk az állatokkal.

Kapcsolódó
Az utolsó vaddisznót is kilőtték Dániában
A 157-es számú állatot régóta figyelték.