Virágzó vidékünk

Hamarosan újra jár a balatonfenyvesi gőzmozdony

Facebook
Facebook
Egy internetes szavazáson adtak nevet a gőzösnek a balatonfenyvesiek.

A Balatonfenyvesre érkezett 7015 gyári jellegű 490,053 pályaszámú mozdony 1942-ben készült a MÁVAG-ban, először Maroskeresztúron közlekedett, későbbi szolgálati helyei Gánt, Békéscsaba és Szob voltak. Egy civil kezdeményezés keretében szavazhattak az új jövevény nevére a helyiek.

A három leggyakrabban ajánlott becenév a fenyvesi kispöfögő, a fenyvesi füstös és a bereki kispöfögő voltak. A második körben az internetezők ezek közül választották ki a Fenyvesi Kispöfögő nevet – írta meg a Sonline, aki felkereste a  a balatonfenyvesi gazdasági vasutat üzemeltető MÁV Zrt.-t.

A MÁV válaszában kitért arra, hogy 1983-tól a MÁV kecskeméti vonalhálózatán közlekedett, itt 2008-ig Bugaci Kispöfögő néven továbbított nosztalgiavonatokat. A Gyermekvasút 50. évfordulója kapcsán 1998-ban és 1999-ben néhány hétre Budapesten vendégeskedett.

2021-ben került a Balatonfenyvesi GV állagába, ahol tervezik jövőbeli forgalomba állítását, amely pontos időpontjáról a későbbiekben ad majd tájékoztatást a vasúttársaság

– írták.

Ezek szerint már nem kell sokat várni, és ismét forgalomba áll a gőzmozdony.

Kapcsolódó
Diákok újították fel a tiszafüredi gőzmozdonyt
Szép munkát végeztek a Hámori András Technikum és Szakképző Iskola tagjai.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik