Mozaik

Kopogtat a klímaváltozás a Balatonnál: példátlan jelenség ütötte fel a fejét

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Kellemetlen szagú ivóvízre panaszkodtak a Balatonszéplaki Vízmű területén élők, aminek mostanra kiderült az oka is.

A sonline.hu cikke szerint a vizsgálatok megállapították, hogy a szaghatást a Balaton keleti medencéjében elszaporodott kékalga okozza, amely a vízminőség romlásáért felelős.

A lap azt írja, ez a jelenség az elmúlt húsz évben egyetlen alkalommal sem fordult elő ilyen mértékben, ami a klímaváltozás hatásaira vezethető vissza. A jelenség eddig főként mediterrán országokban volt jellemző, de sajnos most hazánkat is elérte.

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője, a DRV Zrt.-nél tájékozódott a helyzetről és a megoldási lehetőségekről.

A térség ivóvízének állapotáról tájékozódtam a DRV-nél, és megerősítést nyert, hogy a kékalga okozza a szagproblémát, de az ivóvíz minősége továbbra is megfelel az egészségügyi előírásoknak, tehát fogyasztható és biztonságos

– nyilatkozta Witzmann Mihály.

A DRV Zrt. aktívszén adszorberek és ultraszűrők telepítését tervezi, valamint a térségi vízhálózat teljes körű mosását is elvégzik.

A vízminőség javításának végleges megoldására a Balaton-projekt nyújt majd hosszú távon választ. Ez egy olyan átfogó program, amely nemcsak a mostanit orvosolja, hanem a jövőben hasonló problémákat is megelőzheti. Célja a térségi vízellátás átalakítása, azaz a nyers vizet már nem a Balatonból nyernék, hanem a térségi karsztvízből és parti szűrésű vízkitermelésből.

A napokban derült ki egyébként, hogy egy háztartási gép is lehet annak az oka, hogy egyre sósabb a Balaton. 

Kapcsolódó
Ez a balatoni település volt idén a legnépszerűbb
A vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a pandémia előtti évet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik