Tizennyolc éve hunyt el Mancs, a legendás mentőkutya

Mancsról, a híres magyar mentőkutyáról szinte mindenki hallott az országban. Ő volt minden idők legsikeresebb hazai keresőkutyája.

Mancs, minden idők egyik legjobb magyarországi mentőkutyája 2006. október 22-én hunyt el, írta a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírlap.

Az 1994-ben kezdődött a története

A hős németjuhász története 1994-ben kezdődött. Ekkor született meg, 11 alomtestvérével együtt Miskolci Sátán Mancs. Gazdáját, Lehoczki Lászlót ő maga választotta ki hű társának, amikor a nadrágszárába kapaszkodva tudatta vele, hogy együtt mennek haza.

Nehéz kölyökkor és mérgezés

Hat hónapos korában csípőízületi diszpláziát állapítottak meg nála, melynek következtében nem tudta használni egyik hátsó lábát. Szerencsére néhány hónapon belül a kezelésnek hála jobban lett.

Egy éves korában azonban újabb kihívással kellett szembenéznie. Ismeretlen személy patkányméreggel megmérgezte, de ő hős kutyához méltó módon kitartott, nem adta fel. Hiszen sokkal többre volt hivatott.

Mancsot az 1999-es izmiti földrengés tette igazán ismertté

Amikor egy hároméves kislányt mentettek ki a romok alól, aki már 82 órája volt ott. De számos mentőakcióban is részt vett. Többek között a 2001-es salvadori és indiai földrengések mentési munkálataiban.

Egyedülálló kiképzést kapott

Kiképzésének köszönhetően víz alatti holttestet is képes volt jelezni, ami szintén egyedülállóvá tette, Európában az első, ilyen képességgel megáldott kutyák közé tartozott. Valamint egyazon helyszínen élő és halott embert is helyesen azonosított.

Szobrot állítottak neki

2004 decemberében Miskolc belvárosában, a Szinva patak partján avatták fel Mancs szobrát, amelyet Szanyi Borbála szobrászművész készített. A szobor környezetét 2023. május 25-én a város közgyűlése Mancs tér névre keresztelte el, ezzel is tisztelegve a legendás kutya emlékének.

Kapcsolódó
Nehéz szavakat találni! Így repültek a magyar életmentő kutyák Törökországba
Megható felvételek a törökországi földrengés helyszínére tartó négylábú hősökről.