Mozaik

13 éves az ország legidősebb aktív rendőrkutyája

A szolgálati kutyák korát tekintve nincs meghatározva felső korhatár.

Nógrád vármegyében él Tina, a belga juhászkutya, aki 2024. január 2-án töltötte be tizenharmadik életévét, olvasható a Nógrád vármegyei rendőrség Facebook oldalán.

Jelenleg ő az ország legidősebb, még aktív állományban lévő rendőrkutyája, aki Nyerges Balázs címzetes rendőr törzszászlós oldalán a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén látja el mindennapi feladatait.

Tina 2013 szeptemberében találkozott először Nyerges Balázzsal a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Dunakeszi Kutyakiképző Központjában. Abban az időben úgy gondolták, még nem alkalmas szolgálati kutyának, azonban a törzszászlós nem hagyta ennyiben a dolgot és foglalkozni kezdett a négylábúval.

Légrádi Csaba, kutyakiképző irányításával és segítségével kezdtük meg Tina alapkiképzését. Pár hét elteltével már biztosak voltunk benne, hogy az oldalamon fog szolgálatot ellátni

– emlékezett vissza Nyerges Balázs.

Így is lett, a kis bohókás állat a képzés végére igazi rendőrkutyává vált, sőt Mariányi Márton hatékony közreműködése hozzájárult ahhoz is, hogy Tinával még versenyeket is nyerjenek az évek során.

Tina – BM nevén Riana – jelenleg a legidősebb még aktív állományban lévő rendőrkutya.

A szolgálati kutyák korát tekintve nincs meghatározva felső korhatár, ameddig foglalkoztatni lehet őket. Minden esetben a Dunakeszi Kiképző Központ állatorvosának engedélye kell, hogy a továbbiakban is állományban maradhasson az eb

– mondta el Nyerges Balázs.

A szolgálati kutyák sokoldalú erőforrást jelentenek a rendőrség berkein belül és értékes támogatást nyújtanak a legkülönfélébb helyzetekben. Tina a mindennapi járőri feladatokban nyújt segítséget kétlábú társának és nyomkövető ebként számos alkalommal járult hozzá ahhoz, hogy az elkövetők felkutatása eredménnyel záruljon.

Kapcsolódó
Visszavonul az ország leglustább tűzoltója
A hetedik kutyaévét töltő tiszteletbeli százados korára és egészségügyi állapotára tekintettel júniustól új szolgálati helyen látja el feladatait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik