Idén 2041 méteres volt a turiai óriáskolbász – írta a Pannon RTV.
A szerbiai Szenttamáshoz tartozó Turián 41. alkalommal szervezték meg 2025. február 21. és 23. között a Kolbászfesztivált. A háromnapos rendezvényen a nyers és a füstölt kolbászok mellett szárított és sült húskészítmények várták a házi finomságok kedvelőit. A fesztivál látogatói mind a három napon kedvező áron vásárolhatnak húsipari termékeket, továbbá kolbászt minden mennyiségben.
Az esemény egyik fő látványossága a rekordhosszúságú kolbász volt, amely idén 2041 méteresre “nőtt”. A rendezvényt a hatalmas kolbász felszelésével nyitották meg. A Kolbászfesztiválra beérkezett mintákat a szakzsűri nyers és szárazkolbász kategóriában és több alkategóriában bírálta.

A szárazkolbász elbírálásának a főkritériuma az össz fűszervilág, az össz ízvilág. Természetesen maga a szárazsága a kolbásznak, a savassága a húsnak, ugye a tárolás ideje alatt egy bizonyos fermentáció történik. Továbbá maga a mozaik, a zsírossága, a szárazsága. Ezek az alapvető kritériumok. A szín természetesen, mert az őrölt paprika az, ami egy meghatározó szerves része a kolbász előkészítésének
– mondta a portálnak Uzelac Dušan, a Vajdasági Amatőr Szakácsok Egyesületének elnöke.
Az idei óriáskolbászt a település legnagyobb traktora segítségével szállították a központi emelvényhez. A két kilométernyi kolbászt ezt követően 3 órán belül felvásárolták, méterenként 900 dináros (3000 forintos) áron.
Ínyencségek
Tavaly februárban új Guinness-rekord született Sajóvámoson, ahol egy közel 4 kilométer hosszúságú kolbászt készítettek. A csabai házi vastagkolbász 2013 óta Hungaricum, készítése ma is élő néphagyomány a településen. A békéscsabai hentesmester receptje garantálja a különös ízvilágot. Miközben Békés vármegyében a huszadik század elején dúsan paprikázott kolbászt készítettek, addig Hódmezővásárhelyen akkor még csak a napjainkra szinte eltűnt fehér változatot ismerték.