Nem mindegy, hogyan tároljuk a kolbászt – írta a Békés Vármegyei Hírportál.
Annak érdekében, hogy a kolbász sokáig elálljon, fontos a tárolás. A kolbász egy élő dolog, szeretne párologni. Ha nagyon becsomagoljuk, és nincs, ahova távozzon a pára, szinte azonnal bepenészedik.
A kolbászkirálynő tanácsa
Azt tanácsolom, hogy nagyon lazán tegyük papírba, de inkább minden mást csomagoljunk be a hűtőben, hogy csak a kolbász maradjon szabadon
– mondta a portálnak Schäffer Ágnes.
A Csabai Kolbászfesztivál kolbászkirálynője szerint a vákuumozás jó irány a kolbásznál, mert ha a kolbász a családnak a legmegfelelőbben kiszáradt, akkor mehet vákuumcsomagolásban a fagyasztóba. Így a kolbász hosszabb ideig megőrzi a frissességét.
A kolbászkirály a kamrára esküszik
Péli István, a Csabai Kolbászfesztivál kolbászkirálya elmondta, felülről fedett szín alatt tartja a portékát márciusig, áprilisig, amíg a hőmérséklet tartósan el nem éri a 12-15 fokot. Így az intenzív füstszag eltávozhat a bőrből.
Péli március, április környékén viszi be a csabai kolbászt a nádtetős vályogkamrájába. A kolbászmester azt ajánlja, aki teheti, alakítson ki ilyet, vagy keressen ehhez hasonló tárolási lehetőséget.
Csak természetes szellőztetést alkalmazzunk, ha lehet, átlósan. Három-négy centis tölgyfahamut tegyünk a helyiség aljára, ez beszívja a nedvességet. A nádtető visszatartja a meleget, miként a vályog is nehezebben melegszik fel, mint a téglafal
– magyarázta Péli István.
A kolbászkirály azt tanácsolja, ha megfelelő hőmérsékletű kamrában tudjuk tárolni a kolbászt, akkor ne tegyük fagyasztóba. A fagyasztós készítménynek nedves lesz a felülete, míg a kamrában tartott kolbász szaftos marad, de nem lesz nedves.
Ahány ház, annyi szokás
A csabai kolbász 2013 óta Hungarikum, készítése ma is élő néphagyomány Békéscsabán. Krajcsó Pál békéscsabai hentesmester receptje a valódi csabai házikolbász készítéséhez páratlan ízvilágot rejt magában. A fűszerpaprikát nélkülöző fehér kolbász ma már kevéssé ismert, de Hódmezővásárhelyen a két világháború között sokan készítették. 2024 februárjában három tonna alapanyagból mintegy négy kilométeres kolbászt töltöttek, ezzel Sajóvámoson új Guinness-rekord született.