Virágzó vidékünk

Biciklivel töltötték a kolbászt egy alföldi faluban

Pálinkák is versenyeztek a hangulatos rendezvényen.

“Nem a győzelem, hanem a töltelék a fontos!” – ezzel a mottóval is rendezhették volna múlt hét végén az V. Hartai Kolbászfesztivált, melyre huszonnyolc csapat nevezett – írja a baon.hu.

Bár a Duna-Tisza közének takaros kis falujában a kerítés nem kolbászból készül, mégis, messze földön híres, húsos finomságaik titkos összetevőit kopott konyhaszekrények mélyén évszázados családi receptek őrzik.

A falun sütött ízes házi zsír és a ropogós tepertő titka
A magyarok mindenkori legfontosabb zsiradéka a szalonna volt.

A versenyre nevezett baráti társaságok 6 kilogramm hús, némi fokhagyma, só, bors és más – kíváncsi szemek elől gondosan elrejtett – fűszerek hozzáadásával alkották meg saját kolbászkölteményeiket. A csapatok szellemes elnevezései sokat elárulnak a fesztivál jellegéről.

Az “El-kolbászoló”, vagy a “Kolb-ászok” beszédes nevei mellett a “Fahrradwurst” csapata igazán látványossá és korszerűvé tette a kolbásztöltés tudományát.

A sváb-magyar falvak konyhai hagyományait a modern technika vívmányaival ötvöző társaság egy erre a célra átalakított kerékpár segítségével darálta a húst, majd töltötte a kolbászokba.

Képünk nem a helyszínen készült – Fotó: MTI/Rosta Tibor

A fesztivál hangulatát fokozandó a hartaiak nemcsak a húsos finomságokat kóstolgathatták, hanem 32 fajta pálinkából is mintát vehettek. A kolbászok versenyével egy időben meghirdetett nyakolajok zamatos versengésében a cserszegi alapanyagból párolt nedű lett a győztes.

Az esemény nemcsak a gasztronómia szerelmeseinek, hanem a zenerajongóknak is tartogatott meglepetéseket, hiszen Harta és Császártöltés települések táncoslábú képviselői emlékezetes tánccal ápolták tovább az amúgy is kiváló jószomszédi viszonyt.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik