Medvehagyma csak bizonyos mennyiségben vihető haza – írta a Somogy Vármegyei Hírportál.
Javában zajlik a medvehagyma szezon, a somogyi erdők tele vannak az illatos növénnyel, ezért is érdemes kirándulni a szabadba.
Lipótfa és Sántos környékén, valamint a Zselicben sok helyen zöldell már ezekben a hetekben a medvehagyma. Pintér András, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őre a portálnak elmondta, néhány hete kezdett el nőni a medvehagyma a somogyi erdőkben. A gyöngyvirághoz hasonló tövek a völgytalpi helyeken, vízfolyások környékén, patakok mentén tömegesen felbukkannak.
Érdemes azelőtt leszedni a növényt, hogy kivirágzik, mert azután már elöregszik a levele és az íze sem lesz annyira jó. Még egy pár hétig reménykedhetünk abban, hogy lesz az erdőkben medvehagyma, ezért mielőbb érdemes kimenni gyűjteni. Fontos azonban tudni, hogy alkalmanként csak kettő kilogrammot lehet leszedni és hazavinni. Felhívnám a figyelmet arra is, hogy ne ássuk ki a földből, hanem a levelét tépjük le, úgy gyűjtsük
– mondta a természetvédelmi őr.
Pintér András hozzátette, nem árt óvatosnak lenni gyűjtés közben, ugyanis az utóbbi napokban feléledtek a kullancsok. Idén ráadásul a szokásosnál jóval apróbb kullancsokkal is lehet találkozni.
Az értékesítésre szánt medvehagyma gyűjtése engedélyhez kötött és adóköteles, ennek elmulasztása büntetést vonhat maga után. Mulasztás esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal maximum 200 ezer forintos büntetést szabhat ki magánszemélyre, aki ezen felül köteles megfizetni az elmaradt adót és az ehhez tartozó esetleges késedelmi díjakat is.
Sokoldalú táplálék és gyógynövény
A medvehagyma egy igazán sokoldalú növény, amely kiválóan hasznosítható a konyhában.
Nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges is, gyógyhatása miatt igazi vitaminbomba: bővelkedik C-vitaminban, segíti a méregtelenítést, támogatja a keringési rendszert, valamint tisztítja a májat és a veséket. A megfázás kezelésére is használják. Készíthetünk belőle tésztát, pogácsát, krémlevest vagy salátát, de akár egy egyszerű krumplifőzeléket is feldobhatunk vele. Ezek a legjobb tavaszi medvehagymás receptek.