pixabay.com
Otthon készült vasárnapi ebéd

Hűsítő krémlevesek a forró nyári napokra

Három ínycsiklandozó leves, ami akkor is jólesik, ha nem vagyunk igazán éhesek, de akár vasárnapi ebédként is.

Nyáron a legnagyobb melegben sokszor nem kívánunk semmit enni, a folyadékot azonban mindenképpen pótolnunk kell. Egy könnyű és isteni krémleves akkor is jól eshet, ha nem vagyunk igazán éhesek, és még folyadékot is veszünk magunkhoz, így levest fogyasztani duplán főnyeremény.

Kapcsolódó
3 perc alatt elkészül a házi gyümölcsfagyi
Nyári napokon, különösen kánikulában biztosan kedvencünk lesz.

A hagyományos levesek helyett néha feldobhatjuk a hétköznapokat krémlevesekkel is. Hoztunk három igazi ínyencséget a ketkes.com jóvoltából.

Uborkakrémleves joghurttal

ketkes.com

Hozzávalók:

  • 2 darab nagyobb friss uborka,
  • 800 mililiter zöldséglé vagy víz,
  • 1 darab hagyma,
  • kapor,
  • őrölt fekete bors,
  • 100 mililiter joghurt,
  • fél citrom reszelt héja

Elkészítés: Vágjuk apróra a kaprot és a hagymát, az uborkát pedig kockázzuk fel. Tegyünk egy lábasba olívaolajat és pirítsuk meg a felaprított hagymát, majd tegyük bele az uborkát is, pároljuk néhány percig. Ha ezzel elkészültünk öntsük rá a zöldséglevet vagy a vizet, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a kaprot, főzzük 20 – 25 percig. Hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk össze. Öntsük rá a joghurtot, sózzuk, borsozzuk, tálalás előtt tegyünk a leves tetejére apróra vágott kaprot.

Paradicsom krémleves

ketkes.com

Hozzávalók: 

  • 800 gramm paradicsom,
  • 200 gramm kenyér (száraz, legalább 1 napos),
  • 3 fokhagyma,
  • 250 mililiter víz,
  • só,
  • őrölt fekete bors,
  • olívaolaj ízlés szerint

Elkészítés: Hámozzuk meg a kenyeret és vágjuk kockára, tegyük egy tálba majd öntsünk rá egy pohár vizet és hagyjuk 30 percet puhulni. A paradicsomot tisztítsuk meg a héjától, úgy a legkönnyebb, ha forró vizet öntünk a paradicsomra, hagyjuk 3 percet állni, majd könnyedén meghámozhatjuk. Vágjuk fel kockára a paradicsomot, tegyük robotgépbe a kenyérrel és a fokhagymával együtt, turmixoljuk össze, adjunk hozzá 50 ml olíva olajat, fűszerezzük. A kapott keveréket takarjuk le egy fóliával és tegyük hűtőbe kb. 2 órára. Tálaláskor tegyünk a leves tetejére kockára vágott főtt tojást és sonkát.

Francia burgonyakrémleves

ketkes.com

Hozzávalók: 

  • 250 gramm póréhagyma,
  • 750 gramm burgonya,
  • 500 mililiter víz,
  • 200 mililiter tejföl,
  • 3 kanál olívaolaj,
  • só,
  • bors ízlés szerint

Elkészítés: Szeleteljük a hagymát apróra, tegyük egy lábasba, majd pirítsuk meg olívaolajban, öntsünk rá egy kis vizet és pároljuk 5 percig. A megtisztított és felkockázott burgonyát tegyük a hagymára, öntsük rá a megmaradt vizet, majd főzzük 15 – 20 percig, amíg megpuhul. Amikor a burgonya megfőtt turmixoljuk össze, adjuk hozzá a tejfölt és kavarjuk össze. Főzzük tovább 5 percet. Tálaláskor szórjuk meg a levest reszelt parmezán sajttal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Ne feledjük, a krémlevesek akkor a legízletesebbek, ha húsleves alaplével, zöldségleves alaplével készülnek. Ha nincs maradék húsleves lé, forraljunk fel kevés vizet, 1 leveskockával, ezzel remekül helyettesíthető a húsleves.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó
Erre kell figyelni, hogy jól induljon a grillszezon
A nyárral nemcsak a strand-, hanem a grillszezon is megkezdődött. Egy szakértő segít most eligazodni a kerti sütögetés világában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.