Otthon készült

Így készül a nyárelő kedvence, a bodzadzsem

Drozgyikné Szabó Éva
Drozgyikné Szabó Éva
Bodzából nem csak finom szörp, de remek dzsem is készülhet.

Virágzik a bodza, amiről mindenkinek az isteni finom bodzaszörp jut eszébe, és a nagymamája, akinek a konyhájában először kóstolta a különleges csemegét. Meleg nyári napokon nem is volt ennél finomabb.

A bodzából azonban nem csak szörp készülhet, hanem remek dzsem is. Ha van elég virág, bátran neki lehet futni, sok előkészület nem is kell hozzá.

Íme a recept, amit köszönünk Drozgyikné Szabó Évának.

Drozgyikné Szabó Éva

Hozzávalók

  • 25-30 fej virág
  • 2 citrom
  • 6-7 dl víz
  • 35-40 dkg cukor
  • 3-4 reszelt alma
  • 1 csomag dzsemfix

Elkészítése

25-30 fej bodza virágot (méretétől függ a mennyiség: nagyobbakból 25, kisebbekből legalább 30), amit a kocsányoktól is megtisztítottam, 2 karikázott citrommal beáztatok egy vagy másfél napig annyi vízben, ami éppen csak ellepi a virágokat.

Néha átkevergettem. Másnap nagyon alaposan kicsavarom konyharuhán keresztül, mert csak sima szűréssel nagyon sok hasznos lé benne maradna a citromban, szirmokban, majd át is szűröm.

35-40 dkg cukorral, 3-4 db reszelt almával, 1 csomag Dzsemfix 3:1-ben hozzáadásával elkezdem főzni. Forrás után még öt percig főzöm, majd üvegekbe töltöm, lezárom. Másnapra fog zselésedni.

Vicus megjegyzése: a kocsányokat teljesen érdemes levágni róla, mert így kicsit szétesve sokkal jobban kezelhető a virág.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Kapcsolódó
15 perc alatt elkészül a sütőporos lángos
Enyhén roppanós a kérge, belül puha. Az élvezet tovább fokozható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik