Életmód

Erre kell figyelni, hogy jól induljon a grillszezon

Pexels
Pexels
A nyárral nemcsak a strand-, hanem a grillszezon is megkezdődött. Egy szakértő segít most eligazodni a kerti sütögetés világában.

Ha kedvenc eszközeinkre utoljára ősszel néztünk rá, netalántán fedetlenül álltak egész télen a teraszon, a szezont egy alapos takarítással kell kezdenünk – írta cikkében a Félegyházi Közlöny.

Ne ijedjünk meg, ha a grillünket elővéve a grillrács alján fekete, gyakran nedves, ragadós maradványokat találunk. Nagy valószínűséggel nem a festék vagy a bevonat olvad le a rácsról, hanem a húsból kisült zsiradék gyűlt össze rajta, majd kormozta be a felületét.

Ezek a szennyeződések a hiedelemmel ellentétben nem adnak extra ízt a húsoknak, ezért érdemes mielőbb megszabadulni tőlük, és a grillszezont egy alapos mélytisztítással kezdeni. Ehhez célravezető lehet különböző grilltisztító keféket beszerezni, amelyek kaparófelületével könnyebben szabadulhatunk meg a makacs, ráégett szennyeződéstől

– emelte ki Stummer Attila, az Euronics szakértője hozzátéve, hogy azt azonban mindig mérjük fel előzetesen, hogy milyen anyagú a grillünk, ugyanis a bevonattal rendelkező felületeknek nem szerencsés egy fém eszközzel nekiesni. És az első használat előtt is gondosan, kívül-belül tisztítsuk meg a készülékünket mosogatószerrel, zsíroldóval, majd egy alapos öblítés után hagyjuk megszáradni.

Pexels

Alapvetően a faszenes készülékek a hagyományos grill életérzést képezik, az igazi füstös ízeket is elsősorban így lehet elérni – a ma olyan divatos BBQ szmókerek jelentős része is ezt a tüzelési módot használja.

Ezeket faszénnel vagy brikettel lehet begyújtani, ami némi szakértelmet és több időt igényel. Ugyanakkor ezt megkönnyítendő, grillgyújtók egész sora áll rendelkezésünkre.

A faszenes szerkezetek mellett nálunk is egyre népszerűbbek a gázos készülékek is. Ezek nagy előnye, hogy gyorsan beüzemelhetőek mivel nem kell begyújtani a faszenet, a takarításuk, elrakásuk is gyorsabb, egyszerűbb, ráadásul mivel a húsok nyílt láng fölött sülnek, a pörzsös ízek is megjelennek az ételben.

Pexels

Amennyiben még csak most ismerkedünk a grillezés mesterségével, vagy nincs helyünk egy nagyobb eszköz tárolására, választhatunk kisebb, hordozható készülékeket is.

A hagyományos, faszén nyújtotta füstös ízt gázos grillek esetében is reprodukálni tudjuk egy füstölődoboz és a különböző füstölő chipsek kombinációjával. Manapság szinte bármilyen fajtájú, méretű, kiszerelésű füstölő chipset lehet kapni. Ezeket a faőrleményeket előzetesen vízbe kell áztatni, majd a direkt ennek a célnak készített rozsdamentes edényben a tűz fölé kell helyezni. A nedves fa nem gyullad be, viszont füstölése közben a számunkra keresett aromákat kiadja magából.

A füstös íz fokozására használhatjuk ezt a módszert bármely grill és BBQ eszköznél, de a gázgrill esetében kifejezetten ajánlott, hogy így érjük el a hagyományosabb élményt.

Kapcsolódó
A bográcsozás és a grillezés apró titkai
Tombol a bogrács- és a grillszezon. De vajon tudjuk-e, hogy melyek azok a praktikák, amikre figyelnünk kell, hogy az ételünk tökéletes legyen? Segítünk!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik