Otthon készült

Szürkemarhából készül 2022-ben Magyarország étele

pixabay
pixabay
A szervezők szeretnék, ha a pörkölt és a gulyás mellett más ételek is készülnének.

A magyar szürkemarha húsa lesz a kötelező alapanyag a Magyarország étele 2022 szakácsversenyen, amely kapcsolódik a Petőfi-emlékévhez, írta meg az MTI.

Immár ötödik alkalommal kerül megszervezésre a szakácsverseny, amit az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete szervez, együttműködésben a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolával. A versenyen szakácspalántáktól profi szakácsokig sokan részt vesznek.

Kapcsolódó
10 étel és ital, amik garantálják az öregedést
Inkább maradjunk hosszú ideig fiatalosak.

A jövő évi verseny célja, hogy a kötelező alapanyagnak meghatározott, ásványi és tápanyagban gazdag magyar szürkemarha húsának fogyasztását népszerűsítsék.

A magyar szürkemarha igazi hungarikum, egyedi termék, de ez sajnos nem jelenik meg a hétköznapi fogyasztásban. A szürkemarha a 14.-től a 19. századig igazi világmárkának számított, az 1970-es évekre azonban csaknem kipusztult, ma újra több mint kétszáz tartási helyen van állománya a szilajságáról, ellenállóképességéről ismert állatnak

– mondta el az esemény sajtótájékoztatóján Pleva György, a Nébih igazgatója.

A szervezők a versennyel arra is vállalkoztak, hogy hatvan év után új magyar ételek szülessenek.

pixabay

A szakácsverseny döntője 2022. március 19-én lesz, a háromfordulós rendezvény fináléjába tizenkét csapat jut. A verseny résztvevőinek 1500 forintos, megfizethető árból kell kihozniuk a szürkemarhahúst tartalmazó fő fogást. Az induló ételeknek négy fő elemet kell tartalmazniuk, közülük az egyik ragu, mártás jellegű. Szintén fő elem a Naszálytej Tarka vaj terméke, kötelező továbbá előételként egy szintén szürkemarhából készülő valamilyen húskészítmény prezentálása.

A szervezők szeretnék, ha a pörkölt és a gulyás mellett más is lenne az asztalon, olyan étel, amely könnyen elkészíthető és alacsony alapanyag igényű.

pixabay

A szervezők bemutatták a verseny 32 centiméter széles hivatalos tányérját is, amelyet az Alföldi Porcelán Edénygyár Zrt. készített. A Róna fantázia nevű tányéron Petőfi arcképe, a szürkemarha és a Kiskunságra jellemző gyógynövények is láthatók.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik