Életmód

Ez a 11 étel csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulását

Fontos lehet az étrendünk az Alzheimer-kór megelőzésben is.

A kutatók különös kapcsolatot találtak a flavonolban gazdag ételek és italok, valamint a demencia súlyos fajtája, az Alzheimer-kór elkerülése között, írja a Treehugger.

Az American Neurology Academy (Amerikai Neurológiai Akadémia) Neurology című orvosi folyóiratában publikálták a tanulmányt. A kutatók a flavonoidok egy osztályát, az antioxidáns flavonolokat vizsgálták, amelyek növényi pigmentekben megtalálható fitokémiai vegyületek, és egészségügyi előnyeikről ismertek. Megállapították, hogy azoknál, akik több antioxidáns hatású flavonolt tartalmazó ételfélét esznek, kisebb valószínűséggel alakul ki évekkel később az Alzheimer-kóros demencia.

További kutatásokra van szükség az eredmények megerősítéséhez, de ígéretesek az eddigi megfigyelések. Több gyümölcs és zöldség, valamint tea fogyasztása viszonylag olcsó és egyszerű módja lehet az embereknek a Alzheimer-kór elkerülésére. Az idős népesség világszerte növekszik, így a pusztító betegségben szenvedő emberek számának bármilyen csökkenése, vagy a megjelenésének akár csak a késleltetése is hatalmas lépés a közegészségügyben

– mondta a tanulmány szerzője, Thomas M. Holland, a chicagói Rush Egyetem kutatója

A kutatás során egy 921 főből álló csoportot figyeltek meg. Az átlagéletkor 81 év volt, és egyik alany sem szenvedett Alzheimer-demenciában a vizsgálat kezdetekor. A résztvevők minden évben kérdőívet töltöttek ki arról, hogy bizonyos ételeket milyen gyakran fogyasztanak. Más fontos kérdéseket is feltettek nekik, például a fizikai és a mentális tevékenységeikről, mint az olvasás vagy bármilyen játék, testmozgás űzése.

Hat éven keresztül minden egyes évben megvizsgálták az embereket az Alzheimer-kór ellenőrzésére, és 220 résztvevőnél alakult ki demencia.

A kutatók aszerint, hogy mennyi flavonolt tartalmazott az egyes emberek étrendje, öt csoportra osztotta a résztvevőket.

Miután a genetikai hajlamot, valamint a demográfiai és életmódbeli tényezőket is figyelembe vették, megállapították, hogy azoknál, akik a legtöbb flavonolt fogyasztották, 48 százalékkal csökkent az Alzheimer-kór kialakulása. A csoport 186 tagjából huszonnyolcnál vagyis 15 százalékuknál alakult ki Alzheimer-kór, szemben a legkevesebb flavonolt fogyasztók csoportjával, ahol a 182 emberből ötvennégynél, vagyis 30 százalékuknál alakult ki a betegség.

Az egyéb kockázati tényezőket – például cukorbetegség, korábbi szívroham, stroke és magas vérnyomás – is számításba vették, ám az eredmények változatlanok maradtak.

Négy különféle vegyületet vizsgáltak a flavonolokban

Izorhamnetint tartalmazó élelmiszerek:

  • körte
  • olívaolaj
  • bor
  • paradicsomszósz

Kaempferolt tartalmazó élelmiszerek:

  • kelkáposzta
  • bab
  • tea
  • spenót
  • brokkoli

Lyricetint tartalmazó élelmiszerek:

  • tea
  • bor
  • kelkáposzta
  • narancs
  • paradicsom

Azoknál, akiknek az étkezése során magas volt az izorhamnetin bevitele, 38 százalékkal, azoknál, akiknél magas volt a kaempferol-bevitel, 51 százalékkal, és azoknál, akiknél magas volt a lyricetin-bevitel, szintén 38 százalékkal csökkent az Alzheimer-kór kialakulása. A negyedik vizsgált vegyület, a kvercetin nem volt semmilyen hatással a demeneciára.

Holland megjegyzi, hogy a kutatás kimutatja az étkezéssel bevitt flavonolok és az Alzheimer-kór  kialakulása közötti összefüggést, de nem tárja fel az okokat egyelőre. Mindenesetre az eredmények azt mutatják, hogy csak előnnyel járhat, ha ennek megfelelően étkezünk, hisz a legrosszabb, ami történhet velünk, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, aminek semmilyen káros hatása nincs az egészségünkre.

Kiemelt kép: Pixabay

A kávéfogyasztás védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen
További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a gyógyításban is felhasználhassák az eredményeket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik