Életmód

Miért van szükség több csendre?

A zaj a definíció szerint nem kívánatos hang, így nem is meglepő, hogy a zajtól a stresszig nem is olyan hosszú az út.

Valószínűleg mindenki megtapasztalta már, mennyire bosszantó, ha állandó zaj veszi körül, Legyen szó közúti zajról, kutyák ugatásáról vagy hangos szomszédokról, a túlzott lárma ártalmas lehet. Egyre több kutatás is bizonyítja, hogy a modern életünk háttérzajai bizony súlyos következményekkel járhatnak az egészségünkre, írja a Care2.

A kutatások kimutatták, hogy a zaj azonnali hatással van a testre, még alvás közben is. Aktiválja az agy azon részét, amely szabályozza a „harc” reakciót. Ez az aktiválás pedig stresszhormonok, például adrenalin és kortizol felszabadulását eredményezi. Azok az emberek, akik olyan területen élnek, ahol magas a háttérzaj, fokozottan ki vannak téve a szívbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás és az emlőrák kockázatának.

A jó egészség titka: tölts heti két órát a természetben
Igaz a régi mondás: a nyugalom áldásos hatású.

A zaj a definíció szerint nem kívánatos hang, így nem is meglepő, hogy a zajtól a stresszig nem is olyan hosszú az út: az emberek nem tudják becsukni a fülüket, hogy akusztikusan kirekesszék környezetüket. Az agy a túl sok zajt nehezen dolgozza fel, nő a stressz, alvászavarok és fáradtság lép fel, ami aztán halmozódik, és kialakul egy egészségre ártalmas ördögi kör.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a krónikus zaj nem csak a felnőttekre van rossz hatással, rontja a gyermek fejlődését, és egész életen át hatással lehet az iskolai végzettségre és az általános egészségre.

Természetesen a csend a legfőbb ellenszere a modern zajszennyezésnek.  A kutatások is sugallják, hogy a rövid, időszakos csendszünetek nagy segítséget jelenthetnek a zaj káros hatásai ellen.

1. A csend oldja a stresszt

A Heart folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy a különféle zenei típusok hogyan befolyásolják a hallgatókat. A kutatók meglepődtek, amikor rájöttek, hogy a zene közötti szünetek jobban segítettek pihenni, mint a lassú, „pihentető” zene hallgatása.

A zene, függetlenül annak tempójától, következetesen aktiválta a test izgalmi reakcióját, a rövid csendszünetek pedig megnyugtatták a résztvevők légzését és szívverését.

2. A csend ösztönzi az egészséges sejtnövekedést az agyban

A hippokampusz az agy azon része, amely nélkülözhetetlen a tanuláshoz, az emlékezéshez és a stressz szabályozásához. Kimutatták, hogy a csend periódusai elősegítik az új sejtek növekedését az egerek hippokampuszában. Ez az új sejtnövekedés fontos az egészséges hippokampusz funkcióhoz, ami többek közt szerepet játszik az Alzheimer-kór, a drogfüggőség és a skizofrénia kialakulásában.

3. A csend javítja a kognitív funkciót

A zajnak a kognitív képességekre is káros a hatása. A kutatások ugyanakkor kimutatták, hogy a csend helyreállításakor ezek a káros hatások visszafordíthatók. Ez összefügghet azzal, hogy a csend csökkentheti a stresszhormonokat a testében. Amint a stresszválaszok csökkennek a testben, úgy tud az agy jobban működni. Nő a figyelem és a koncentráció, amely például segít a tanulásban.

A csend szünetet ad az agynak, így az agy zavartalanul képes feldolgozni azt, amire szüksége van. Ilyenkor nő a kreativitás is.

Fotó: Pixabay.com

Hogyan teremtsünk magunk körül csendet?

Könnyű módszerek vannak a zaj káros hatásainak ellensúlyozására és a csend előnyeinek kihasználására. Még akkor is, ha hangos területen él valaki, létrehozhatja a béke és a nyugalom időszakait.

Ennek az időszaknak nem kell feltétlenül csendnek lennie. A természetben való tartózkodás is számít, mindaddig, amíg a környéken nincs sok természetellenes hang.

A forgalom és a repülőgép zaját a legkárosabb zajtípusok közé sorolják, ezért ha valaki kirándulni megy, olyan sétaútvonalat válasszon, amely a forgalomtól távol esik.

Mit tehetünk még?

  • Kapcsoljuk ki a szükségtelen zajt okozó elektronikát, például ventilátort, rádiót, tv-t vagy akár a készenléti üzemmódban zümmögő számítógépet is.
  • Minden nyikorgó ajtót vagy szekrényt zajtalanítsunk otthonunkban.
  • Látogassunk csendes helyszíneket, például könyvtárakat.
  • Ütemezzünk be rendszeresen technológiamentes időszakokat a napunkba.
  • Meditáljunk.
  • Viseljünk füldugót vagy zajszűrő fejhallgatót.
  • Próbáljunk ki új magányos hobbit, amely csendet igényel, például festést vagy kertészkedést.
  • Egyszerűen csak üljünk le egy pillanatra és élvezzük a csendet, ha alkalmunk van rá.
Egy kutatás szerint a tartós boldogság kulcsa a víz közelsége
A vízpart közelében van a legnagyobb esélyünk az egészségre is.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik