Mozaik

Nébih ellenőrzések: 2 tonna élelmiszert semmisítettek meg

pixabay
pixabay
Véget ért az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés időszaka, amely március 24. és április 18. között zajlott és főként a húsvéti ünnepkör hagyományos élelmiszereire fókuszált.

A Nébih arról számolt be weboldalán, hogy a vizsgálatokat a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei végezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával.

A tavaszi akció során közel 2 tonnányi élelmiszertételt vont ki a hatóság a forgalomból, és összesen 5 millió forint bírság kiszabására kerül sor.

A kiemelt időszakban összesen 482 ellenőrzésre került sor, melyek közül 166 húskészítmény-, 139 sütőipari, 55 édesipari előállítónál, 73 pedig tojáscsomagoló létesítményben történt. A borászati termékek forgalmazását 49 helyen ellenőrizték a szakemberek.

A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 5 alkalommal figyelmeztetést alkalmaztak, és 38 esetben bírság kiszabása van folyamatban, összesen 5 millió forint értékben.

A megállapított hiányosságok és szabálytalanságok okán 4 alkalommal volt indokolt a tevékenység korlátozása (2 húskészítmény- és 2 sütőipari előállítónál). Forgalomból kivonásra 48 élelmiszertétel esetében, 1879 kg mennyiségben került sor. Ezek jellemzően lejárt, valamint nem nyomonkövethető alapanyagok vagy termékek voltak.

Az ellenőrzéseken leginkább higiéniai hiányosságok fordultak elő, különösen a sütőiparban. A termékek élelmiszerkönyvi, illetve a gyártmánylapnak való megfelelőségével kapcsolatos hibát is főként a sütőipari üzemekben tártak fel az ellenőrök. Az édesipari létesítmények és a tojáscsomagolók kisebb hiányosságoktól eltekintve az előírások szerint üzemeltek. A külföldi borok, illetve gyöngyözőborok ellenőrzése is jó eredménnyel zárult.

Korábban 300 kilogramm élelmiszert foglalt le a Nébih. Írtunk arról is, hogy mi a különbség a „minőségét megőrzi” és a „fogyasztható” jelölés között és, hogy lesújtó eredmény született a magyarok élelmiszerpazarlásáról.

Kapcsolódó
Ezeket élelmiszereket a hűtőben kellene tárolni, de miért nem ezt tesszük?
Nemcsak pénz, de élelmiszert is spórolhatunk vele.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik