Mozaik

Klímaváltozás: elkezdődik a banántermesztés Olaszországban

Jan Sochor/Latincontent/Getty Images
Jan Sochor/Latincontent/Getty Images

A Chiquita amerikai-svájci konszern Szicíliát szemelte ki első olaszországi banánültetvénye számára, írja az MTI.

Costabile Romanónak, a Chiquita olaszországi kereskedelmi igazgatójának hétfői tájékoztatása szerint az első fázis 20 ezer biobanánfa ültetésével indul, így az első olasz banánok 2026-tól kerülhetnek majd a kereskedelmi forgalomba. Banánfák Olaszországban eddig csak dísznövényként szolgáltak.

A Chiquita számára ez a projekt kettős lehetőséget jelent. Egyrészt megerősíthetjük szoros kapcsolatunkat az olasz fogyasztókkal, akik nagy figyelmet fordítanak termékeik eredetére. Másrészt elősegítjük a helyi termelést azzal, hogy nemzetközi környezetbe ágyazzuk azt. A banán mint olasz termék több egy egyszerű címkénél: aki ezt a terméket választja, azonnal felismeri a kapcsolatot egy világszerte ismert márka és az olasz mezőgazdasági minőség között

– magyarázta Romano.

Az éghajlat trópusi jellegűvé válása, vagyis a korábban mérsékelt éghajlati övezetek melegebbé, nedvesebbé és trópusiabbá válása Olaszországban egyre kézzelfoghatóbb hatásokkal jár. Különösen az ország déli része – beleértve Szicíliát, Calabria és Puglia régiók egyes részeit – olyan éghajlati változásokon megy keresztül, amelyek lehetővé teszik az olyan trópusi gyümölcsök termesztését, mint az avokádó, a mangó, a papaja és a maracuja.

Arról itt írtunk korábban, hogy miként kell tárolni a banánt, hogy heteken át ne barnuljon meg.

Kapcsolódó
Banánligetek sorakozhatnak a jövőben a Balaton partján
Jó néhány érdeklődő ma még rácsodálkozik, hogy fagytűrő banánok is akadnak.
Olvasói sztorik