Mozaik

Karácsonyi halas szezon: íme az idei árak

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Az ünnepi időszakban fogyasztjuk a legtöbb halat.

A hazai haltermelők idén is gondoskodnak róla, hogy az ünnepi időszakban kiváló magyar hal kerüljön az asztalokra – közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). Bár az elmúlt időszak aszályos időjárása és a növekvő költségek gazdasági nehézséget okoztak, a szektor nem enged a minőségből.

Karácsonykor fogyasztjuk a legtöbb halat

A magyar családok hagyományosan az ünnepek alatt veszik a legtöbb halat: ilyenkor realizálódik az éves fogyasztás 35–40 százaléka. Egyes nagy termelőknél és a karácsony előtti rohamot élő boltokban ez az arány akár a 60–70 százalékot is elérheti.

A tógazdaságok erre az időszakra időzítik a nagyszabású lehalászásokat. Bár sok gazda az aszály miatt nem tudta teljesen feltölteni tavaikat, a MA-HAL szerint így is bőséges és kiváló minőségű a hazai kínálat – amelyet az ünnepeken túl is érdemes választani.

Mire számíthatunk a boltokban?

A szervezet tájékoztatása szerint a fogyasztók a tavalyi árszinthez hasonló árakra számíthatnak, annak ellenére, hogy a termelési költségek jelentősen emelkedtek. A cél, hogy a jó minőségű magyar haltermékek továbbra is elérhetőek maradjanak.

Tájékoztató jellegű kiskereskedelmi irányárak:

  • Élő ponty: 2000–2500 Ft/kg
  • Pontyszelet: 3500–4500 Ft/kg
  • Afrikai harcsafilé (bőr nélkül): 4500–5500 Ft/kg
  • Szürkeharcsafilé: 7000–9000 Ft/kg
  • Busaszelet: 1500–2000 Ft/kg

Az árak régiónként és boltonként eltérhetnek.

A hal fogyasztása: egészség és hazai gazdaság támogatása

A MA-HAL kiemeli: a magyar akvakultúra rendkívül magas minőségi és környezeti színvonalat képvisel. Az ünnepi menühöz választott hazai hal fogyasztása nemcsak egészségünk szempontjából előnyös, hanem fenntarthatóbb döntés is.

A hazai hal szállításának ökológiai lábnyoma jóval alacsonyabb, mint az importtermékeké, ráadásul a vásárlók közvetlenül támogatják a magyar termelőket és munkahelyeket.

A MA-HAL szerint a magyar haltermelők mindent megtesznek azért, hogy az ünnepi időszakra bőséges árualap álljon rendelkezésre, és a családok megbízható minőségű, ízletes hazai halból készíthessék el hagyományos karácsonyi fogásaikat.

Ahány ház, annyi szokás

Nincs karácsony halászlé nélkül, de vajon a bajai vagy szegedi az igazi halászlé? – örök kérdés a háziaszonyok, horgászok és “főzőmesterek” körében. Hosszú István, a háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok úszónő Hosszú Katinka édesapja árulta el a tökéletes bajai halászlé titkát. A szegedi halászlé egyik titka Venesz József 1958-as kiadású recepetkönyvéből kiderül, mely szerint a fő alaplé halcsontokból, fejből készül, de ezeket nem passzírozza a szakács, hanem leszűrve használja a hal főzésére. A mohácsi halászlé a hozzáértők szerint az egyik legrégebbi eljárás szerint készül, s éppen az egyszerűség a titka.

Kapcsolódó
Borbás Marcsi így főzi a fonyódi petyeket
A legrégibb balatoni halászlé receptje.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik