Otthon készült

Elindult hódító útjára a nagygönc: íme a recept

Mint nemrégiben megírtuk, egy érsekvadkerti szociális szövetkezetben kezdték el gyártani a finomságot. Cikkünk kapcsán az is kiderült, hogy sokakat érdekel a receptje. Akkor hát induljon hódító útjára a nagygönc.

Krumplis gombóc tetején tejföllel, sajttal, hagymával

A nagygönc elkészítése egyszerű. Akik próbálkoznának, főzzenek meg egy kiló krumplit héjában. Amikor megpuhult, hámozzuk meg és krumplinyomón dolgozzuk át.

Az előkészített gyúródeszkán az átnyomott krumplit szétterítjük, így hagyjuk kihűlni. Mikor hideg, meghintjük 30-35 dkg liszttel. Kicsit megsózzuk, majd a lisztet a krumplival lazán összemorzsoljuk lazán. Nem kell gyúrni, csak erőteljesen összenyomni gombóc formában.

Ezt követően a gombócokat lisztben megforgatjuk, és enyhén sós vízben kifőzzük. A főzési idő a gombóc méretétől függ, minél kisebb annál gyorsabban készen van. Akkor jó, ha kettévágva a közepe nem lisztes.

Frissen, paprikás zsírral meglocsolva, tetejére tejfölt kanalazva és reszelt sajtot szórva tálaljuk.

Másnap és töpörtyűvel

Ha marad belőle, másnap apróra felszeleteljük, tepsiben zsiradékkal meglocsolva átpirítjuk. Gyakran kell kevergetni melegítés közben, hogy ne égjen le.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ínyencek a töpörtyűs változatot is elkészíthetik. Ez abban különbözik az alaprecepttől, hogy a gombócok összenyomása előtt a közepébe ropogós töpörtyűt teszünk. Ebben a “kiszerelésben” a nagygönc igazi kulináris csoda.

Próbálják ki! Egészségükre!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik