Otthon készült

Kemencében sütik a fahamuval fűszerezett lángost Domoszlón

A dagasztás addig végzendő kellő serénységgel, amíg a dagasztó ember homlokán megjelennek az első izzadságcseppek.

Áll egy öreg ház Domoszló szívében. Öregház Vendégház a neve, mely az 1900-as évek elején épült. Az idők során cseléd és kiszolgáló épületeként, kovácsműhelyként majd varrodaként funkcionált, ma a pihenni vágyó családok egyik kedvelt helye. A Mátrában elterülő faluban Gyurkó Béla és felesége Zsuzsa asszony a vendégvárók, akik a felújított parasztház udvarán kemencét építettek. A hangulatos kültéri konyha nem csupán a kert dísze. Abban készül a fahamuval fűszerezett domoszlói lángos, a a házigazdák specialitása.

domoszlo1

Gyurkóné Zaja Zsuzsa a receptet a nagymama elbeszélése alapján mondta el, hangsúlyozva: ami ebben írva vagyon, illetve szóban elhangzik – azt szigorúan be kell tartani.

Így készül hát a fahamuval fűszerezett domoszlói lángos.

„Valamennyi kitűnő minőségű liszthez tegyünk egy kis kovászt, kézmeleg-langyos vízzel alaposan kavarjuk össze, hozzá ízesített főtt-tört krumplit adagolva dagasszuk meg a kapott kenyértésztát.

A dagasztás kizárólag erre a célra befogott, legalább 50 éves fateknőben történhet.

Ettől eltérő edényzet nem biztosítja azt a „fílinget”, amely hozzájárul az étek finomságához.  A dagasztás addig végzendő kellő serénységgel, amíg a dagasztó ember homlokán megjelennek az első izzadságcseppek.

Ekkor, de csakis ekkor, abba lehet hagyni ezt a tevékenységet, ki lehet szaggatni a megfelelő méretű adagokat, azokat bő liszttel alászórva pihenni hagyjuk, lehetőleg kellemes meleg helyen.

Megvárjuk, amíg a dagasztó ember is regenerálódik a fáradtságos munka után.

Közben természetesen buzgón lehet kóstolgatni a finom domoszlói borokból annak érdekében, hogy a későbben elkészülő fahamuval fűszerezett domoszlói lángos könnyebben csússzon.

domoszlo3

Ennyi idő éppen elég lesz arra, hogy a szépen megkelt, kiporciózott adagokat kellő szakértelemmel – de ha az nincs, az is elleshető – a már jóval ezelőtt legyártott 100 éves falapátra helyezve, annak segítségével, a jó előre kifűtött és szikrapróbának alávetett kemencébe helyezzük.

A fahamuval fűszerezett domoszlói lángost mi különféle feltétekkel készítjük.

Sajt, töpörtyű és semmi, amit reája szoktunk tenni – természetesen igény szerint.

A kemencénk melege, és a gondos, pontos előkészítés eredményeképpen hamarosan csodálatosan megpirult gasztronómiai érdekességet tarthatunk a kezünkben, amelyről ténylegesen meggyőződhetünk, hogy az bizony fahamuval van fűszerezve – azért is olyan finom. A hozzávaló fokhagymás tejföl, vagy a különféle lekvárok csak tovább fokozzák azt az élményt, amelyet csak itt az Öregház Vendégháznál kaphatnak meg, és persze a pontos receptet is!”

Egészségünkre!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik