Advent idején, a szeretet ünnepének hangulatában sok-sok édesség készül a háziasszonyok boszorkánykonyhájában. Most ismerjük meg a leveles tésztából „alkotott” szaloncukor süti dióval töltött változatát.
Hozzávalók
50 dkg leveles tészta (az üzletben fagysztva kapható nagyon megfelel, liszt a tészta nyújtásához, 1 tojás a megkenéséhez. A diós töltelékhez 7 dkg darált dió, 5 dkg cukor, 2 dkg zsemlemorzsa, 0,6 dl tej, fél csomag vaníliás cukor, mazsola, fél citrom reszelt héja szükséges.
Elkészítése
Először elkészítjük a tölteléket. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált diót, a mazsolát, zsemlemorzsát és a citromhéjat. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.
A készen vásárolt leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval feldaraboljuk. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük a tésztát.
A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Bekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak azon a részen, ahol a klasszikus szaloncukrot alufólia fedi.
Előmelegített sütőben 180 fokon 12 percig sütjük. Gyorsan elkészül. Porcukorral meghintve tálaljuk.
A receptet köszönjük Murádin Lovász Noéminek.