Otthon készült

„Szép Erdészné” pecsenyéjében találkozik a rókagomba és az őzgerinc

„Szép Erdészné” pecsenyéje három fontos összetevőből áll: baconba tekert őzérmék fűszeres vajban sütve, fokhagymás, rokfortos kukoricamálé és hagymás vajban pirított tejszínes rókagomba. Ezek így együtt biztosan felejthetetlenné teszik a Szilvesztert és kulináris élvezettel indítják az új esztendőt. Nézzük, hogyan készítsük?

Baconba tekert őzérmék fűszeres vajban sütve

Hozzávalók: 1-kg őzgerinc, 20 dkg. bacon szalonna 10 dkg teavaj, só, bors, kakukkfű, fogvájó vagy hústű.

Elkészítése: az őzgerincről lefejtjük a hátszínt majd lehártyázzuk. Vágjunk a húsra merőlegesen kétujjnyi pogácsákat. Egyenként tekerjük be hengeresen bacon szalonna csíkkal, fogvájóval rögzítsük. Mindkét oldalt sózzuk, borsozzuk és szórjuk be kakukkfűvel. Hűvös helyen tároljuk a sütésig.

Fokhagymás, rokfortos kukoricamálé

Hozzávalók: fél liter tej,2 dl kukoricadara,2 dl víz, 20 dkg érett rokfort sajt, 3 dkg teavaj, 1 gerezd fokhagyma, só, bors.

Elkészítése: pohárnyi vizet melegítsünk egy gerezd préselt fokhagymával, teáskanálnyi sóval, borssal. Öntsük hozzá a fél liter tejet és forrásig hevítsük. Félrehúzva vegyünk ki belőle 2 dl-t a hígításhoz, a többit tegyük vissza a lángra és lassan habverővel keverve csorgassuk bele a kukoricadarát. Folyamatos kevergetés mellett tíz tizenöt percig főzzük. Amennyiben túlságosan besűrűsödne, a félre tett meleg tejjel hígítsuk. Ha már tejbegrízszerű, adjuk hozzá a vajat és további keverés mellett az előre összetördelt rokfortot. Elkeverjük egyenletesre, és húzzuk félre.

Hagymás vajban pirított tejszínes rókagomba

Hozzávalók: 20 dkg rókagomba (lehet más ízletes erdei gomba, akár vargánya is), egy gerezd fokhagyma, kis fej lilahagyma, 3 dkg teavaj, fél dl főzőtejszín, só, bors, petrezselyemlevél.

erdeszne2

Elkészítése: közepes serpenyőben a felolvasztott vajban az apróra vágott lilahagymát és a préselt fokhagymát megdinszteljük. Rászórjuk a fél csokor metélt petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és ráöntjük a szeletelt rókagombát. Néhány perc alatt enyhén megpirítjuk, majd ráöntjük a tejszínt. Egy percnyi kavarás mellet melegítjük és levesszük a tűzről.

Miután mindennel elkészültünk, vegyük elő a fűszerezett baconba tekert őzérméket, forrósítsunk vajat, olajjal hígítsuk ujjnyi vastagra. Ha jól felhevült, rakjuk bele lapjával az érméket, és néhányszor megforgatva tíz tizenöt perc alatt süssük készre.

A tányérra tegyünk személyenként két darab, a fogvájóktól megszabadított érmét, mellé merőkanálnyi ellapított, rokfortos kukoricamálét, és a máléra öntsünk egy-két evőkanál pirított rókagombát. Vegyes kompóttal tálaljuk.

Jó étvágyat és boldog új évet kívánunk!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik