Otthon készült

Ez az, ami mindent visz! Mosószappan használt olajból

Nagyanyáink után szabadon. Készítsd el házilag!

A mosószappan készítésének kulisszatitkait a Facebookon találtuk Farkas Ani bejegyzésében. Köszönjük!

Sok minden nem szükséges hozzá: jó 1 liternyi használt olaj,150g NaOh, 380 ml víz, illóolaj, és kezdhetjük is! Első lépésben felöltözünk: hosszú ujjú felsőt, gumikesztyűt, szájmaszkot veszünk, majd előkészítjük az edényeztet.

Legalább 2 literes rozsdamentes lábas szükséges (ebben melegítjük a zsiradékokat), kell mérleg, egy 7 dl-es befőttes üveg tetővel (ebben oldjuk a lúgot), rozsdamentes evőkanál, bot mixer, szilikonos lapát forma, amibe szeretnénk önteni a szappant (legjobbak a szilikonos formák), szilikonos sütőpapír, olló és tálca.

Első lépés

Lábasba kimérni a zsírokat, olajokat, majd lassú tűzön összemelegíteni. Akkor jó, ha teljesen homogén. Körülbelül 45 fokosnak kell lennie. Ha van hőmérő, az jó, ha nincs, akkor kézmelegnek kell lennie: ha beledugod az ujjad – nem „csíp”.

Második lépés

Kiméred a befőttesüvegbe a 220 gramm folyadékot, és lassan, óvatosan hozzáöntöd a nátrium hidroxidot. Ez az oldat gyorsan melegszik, ezért hideg vízfürdőbe kell tenni. Én a mosogatót engedem meg hideg vízzel, úgy hűtöm le 45 fok körülire. Kicsit kavargatni kell az elején, hogy jól feloldódjon a lúg, azután rátenni a tetejét, és hűlni hagyni.

Harmadik lépés

A langyosra hűlt lúgoldatot öntsd a langyos zsiradékokhoz, majd bot mixerrel híg pudingos állagig kevergetni kell. Fontos, hogy közel azonos hőmérsékletűek legyenek.

Negyedik lépés

Hozzá kell önteni az illóolajat, és még egyszer finoman átkeverni.

Ötödik lépés

Formába öntjük. Ha ez megvan, sütőpapírral és egy törölközővel le kell takarni. Lassan kell kihűlnie.

Hatodik lépés

24 óra múlva lehet kivenni a formából. Ekkor már szeletelhető, ez munka a legjobb része. 4 hétig kell érlelni szellős helyen, csak utána használható.

Örömteli szappankészítést mindenkinek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik