Otthon készült

Kis gömböc után szabadon: milyen a mesés disznósajt?

Minden magyar embernek lehetett már randevúja a disznósajttal, talán  annak is, aki a disznótoros finomságok láttán és hallatán nem sorolja azt a kedvencei közé.

Hogy „hol volt, hol nem volt” az a bizonyos találkozás?  A kis gömböc meséjében. A történetben abból a bizonyos kurta farkú kismalacból a padláson nem marad semmi egyéb tavaszra, csak a gömböc, ami nem hagyja, hogy megegyék, inkább ő fogyasztja egyre a falu népét…

A gömböc asszonyt és embert nem kímélve ámokfutásba kezd, felfal mindenkit, aki útjába kerül, mígnem a kondáslegény bicskájával ki nem repeszti a gömböcöt, megmentve ezzel az elnyeltek életét.

Fotó: youtube.com
Fotó: youtube.com

Így készült a régi időkben

A gömböc eredetileg kásás, véres töltelékekkel töltött disznógyomrot jelentett. Később lett a neve disznósajt, melynek megjelenése 1870-től vált gyakorivá. Korábban a disznó gyomrát kásás töltelékkel töltötték meg, vagy töltetlenül hagyták. A kásatöltelékkel töltött gyomrot romlandósága miatt a disznóvágást követően gyorsan el kellett fogyasztani.

Füstölve heteken át fogyasztható

A disznósajt tartósabb ennél, füstöletlenül ugyan ajánlott 5-6 nap alatt elfogyasztani, de füstölt állapotban hűvös, szellős helyen tárolva akár 3 hétig is fogyasztható a finomság.

Fotó: disznooles-disznotor.hu
Fotó: disznooles-disznotor.hu

A disznósajtok készítésére vonatkozóan számos variáció ismert. Legfőbb alapanyaga a disznófej, a bőr és a toka, belekerülhet még a vese és a szív is. A jó disznósajt nemcsak az ízével és az illatával ragadja meg a kóstolóját, hanem az ízérzékelés és a szaglás mellet a látás érzékszervére is hat.

Fontos a fűszerezés

Az előbbinél a fűszerezés válik fontossá. Tradicionálisan a disznósajt fűszerét a só, a piros paprika, a fekete őrölt bors és a fokhagyma adja. A látványt – ahogyan az élet, a művészet és a konyhaművészet területén is – a színek és a formák biztosítják. A disznósajt színeinek kavalkádját az egymás mellé kerülő különböző fejhús, szalonna és bőrdarabok adják: egymást követik a pirosas, a fehéres, a rózsaszínes és a barnás részek. A formáknál az alapanyagok előkészítése játszik fontos szerepet.

Fotó: husevokboltja.hu
Fotó: husevokboltja.hu

Bízzuk türelmes emberre a készítését!

A megabált fejhúsrészek, bőr és szalonna összedarabolását türelmes és precíz emberre kell bízni, olyanra, aki hosszú ideig a monoton aprítást tűrve nyugton megül, mert a disznósajt gusztusossága többek szemében azon múlik, hogy például a nyelvet mennyire finom darabokra aprították. A disznósajtkészítés útján a következő állomás, hogy a megfűszerezett alapanyagokat a gondosan megtisztított gyomorba töltik, majd a gyomrot általában a gazdasszony zsákvarró tűvel összevarrja.

A sajtot megfőzik, deszkára helyezik, megszurkálják, majd kihűléséig préselik nehezéket helyezve rá. Ezt követően a disznósajtot a disznótoros vacsorán kínálják, vagy pedig a hideg füstre teszik.

Itt a mese vége, mielőbb kóstoljuk meg végre!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik