A gasztronómia szerelmesei régóta foglalkoznak a híres emberekhez kötődő, vagy róluk elnevezett ételek, desszertek, péksütemények eredetével. Mi most erre nem vállalkozunk, csupán ismétlés gyanánt megemlítünk néhányat az elmúlt évszázadokból, hogy aztán egy-egy korunkbeli híresség ételéhez kedvet csináljunk.
Stroganoff-bélszín: Stroganoff gróf szakácsa bélszín készített volna, de a szibériai hidegben megfagyott a hús. Nem tudta felvágni, így apró csíkokra szelte, a szósz vajból, mustárból és tejfölből állt.
Ujházy tyúkhúsleves: Ujházy Ede színművész nevéhez kötődik, akinek a kedvenc levese volt, de tyúk helyett kakasból készült.
Esterházy-rostélyos: vitatott kérdés, hogy vajon melyik Esterházy családtag nevéhez fűződik az elnevezés? Az eredeti recept az 1934-es Kis magyar szakácskönyvben jelent meg először.
Graham-kenyér: Sylvester Graham úgy vélte, hogy a sok fehér kenyér és hús helyett inkább sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát kellene fogyasztania az embereknek. Az ő nevét viseli a ma is kedvelt Graham-liszt.
Szendvics: a monda szerint Sandwich grófja, John Montagu megéhezett egy kártyaparti közben, s olyan ételt kért melyet egy kézzel el tud fogyasztani. Így született meg a szendvics.
Sacher-torta: a csokoládés-lekváros tortacsodát a 16 éves cukrásztanuló Franz Sacher készítette el, úgy, hogy két szelet csokoládés piskóta közé baracklekvárt kent, és az egészet csokoládéval vonta be.
Gundel palacsinta: Gundel Károly legismertebb remeke, melyet eredetileg a dió és a mazsola mellett hajszálvékonyra vágott cukrozott narancshéjjal is megtöltöttek.
Mikszáth-szelet: Gundel Károly egy alkalommal egész menüsort nevezett el az íróról, melynek egyik eleme a máig kedvelt kakaós-lekváros piskóta volt.
A következő ételek java részének receptjét csak azon éttermek szakácsai ismerik, ahol készítik ezeket. Elnevezésükből azért következtethetünk arra, hogy minden esetben ínycsiklandozó finomságról lehet szó.
Bessenyei Feri bácsi túrós csuszája szalonnapörccel
Vörösboros lábszárpörkölt aprógaluskával, ahogy Hofi Géza művész úr szerette
Zsiványpecsenye, ahogyan Bozsó János festőművész készítette
Kabos Laci bácsi prézlis borjúszelete hagymás karika burgonyával
Besenyei Péter különleges rakott krumplija szokatlan hozzávalókkal
Bergendy István parasztreggelije akár ebédre is
Bodrogi Gyula vaddisznópörköltje
Bogár István zeneszerző fóliás saslikja
Velős sertésszelet Bajor Imre módra
Rakott krumpli almával Boncz Géza módra
Borbás Marcsi pulykatekercse
Piedone-tokány
Sóskafőzelék Gobbi Hilda módra: az apróra vágott sóskát megfonnyasszuk, felesben tejföllel és tejszínnel behabarjuk, sózzuk, kicsit cukrozzuk és készre főzzük.
Örkény István krumplipüréje: a sós vízben megfőzött burgonyát krumplinyomóval kis vajjal gazdagított lobogva forró tejbe nyomjuk majd az egészet habverővel felverjük.