A Kubu italokat sárgarépából, lédús almából, őszibarackból, málnából és más, szezonális gyümölcsből készíthetjük.
Az alábbi receptet ízlésünknek és az otthon lévő gyümölcsöknek megfelelően változtathatjuk, így sosem unjuk meg.
10 literhez az alábbi összetevők szükségesek:
– 1,5 kg sárgarépa,
– 2 kg alma,
– 2 db citrom,
– 3 db narancs,
– 25-30 dkg cukor, de inkább méz,
– 1 csipet só,
– késhegynyi aszkorbinsav ( C-vitamin)
Elkészítés
Az almát megpucoljuk, magházát kivágjuk, majd nagyobb szeletekre vágjuk, és tegyük azonnal citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg.
A répát szintén megpucoljuk, majd felkarikázzuk. Külön lábasban feltesszük főni mindkettőt, ha szükséges, akkor öntsünk hozzá még annyi vizet, hogy ellepje a gyümölcsöt és a zöldséget. Mikor puhára főttek, akkor mindkettőt botmixerrel pürésítjük, majd öntsük össze.
Adjuk hozzá a cukrot vagy mézet, a sót, a citrusok kipréselt levét és az aszkorbinsavat. A végén megkóstoljuk, és ízlésünknek megfelelően tehetünk még hozzá citromot vagy cukrot, ki hogy szereti.
Töltsük üvegekbe és tehetjük száraz dunsztba, vagy csak egyszerűen kihűtjük a palackokat. Mikor teljesen kihűltek, betesszük őket a kamrába felbontás után a hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt rázzuk fel! Egy hétig tárolható.
Mert nem csak finom, de egészséges is. A citrusok frissítenek, magas C-vitamintartalmúak, téli időszakban különösen nagy szüksége van rá szervezetünknek, erősíti az immunrendszert, véd a megfázástól. A sárgarépa pedig alapvető vitaminforrás a szervezet számára. Rendszeres fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra. Magas rosttartalma segíti a belek tisztulását, a salakanyagok lerakódását. Kutatások szerint napi két nyers sárgarépa (20 dkg) fogyasztása átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.