Otthon készült

Aki puliszkát vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék

Finom köret, húsokkal is tálalható, de önmagában túróval és tejföllel is ízletes.

A puliszka több nép – így a magyar – hagyományos étkezésében megtalálható, Erdélyben például régen a szegény emberek fő tápláléka volt.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Könnyű, kalóriaszegény étel. Egy erdélyi szász szólás szerint aki ezt vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék.

Reggelihez, ebédhez, vacsorához is fogyasztható, például csirkepaprikás mellé, esetleg juhtúróval keverve, vagy tehéntúróval és tejföllel ízesítve. A Dél-Alföldön édesen, cukorral, fahéjjal, egyes területeken lekvárral, pirított morzsával is fogyasztják.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A ketkes.com portálon találtuk meg nagyon egyszerű receptjét. Érdemes kipróbálni, jó étvágyat hozzá.

Hozzávalók

1,5 l víz, 50 dkg friss kukoricaliszt, 3 evőkanál búzaliszt liszt, 1/2 evőkanál só.

Elkészítése

Felhasználás előtt a kukoricalisztet megszitáljuk. A vizet felforraljuk, megsózzuk, és amikor lobogva forr, a habverővel erőteljesen keverjük és közben egy-két marék kukoricalisztet belefőzünk. 3-4 percig újabb liszt belefőzése nélkül kevergetjük. Amikor újból erőteljesen forr, ismét egy kis rész lisztet főzünk bele.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Minden lisztrész belefőzése után jól átforraljuk. Amikor már habverővel nehezen keverhető, a további keverést fakanállal végzünk, a puliszkát jól a fazék oldalához dörzsölve.

Vigyázzunk arra, hogy a puliszka állandóan erőteljesen forrjon. Amikor sűrűsödik, mérsékeltebben hevítjük, hogy le ne égjen. Utoljára a búzalisztet főzzük be, ezt erős keveréssel 5- 6 percig főzzük. A kész puliszkát forró vízbe vagy zsírba mártott kanállal kiszaggatjuk, majd tálaljuk.

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik