Otthon készült

Különös receptek a töklecsótól a kecskepaprikásig

Eredeti cigány étkezési szokások és receptek gyűjteménye jelent meg a napokban.

A Töklecsótól a bodagig című kiadvány létrejöttét a szolnoki önkormányzat kezdeményezte és támogatta. Az 500 példányban elkészült kiadványt nem lehet megvásárolni, de a szolnoki polgármesteri hivatal honlapján bárki elolvashatja, sőt le is letöltheti onnan. A tervek között szerepel a kiadvány roma nyelvre történő fordítása is.

ciganylecso2

Ami a recepteket tanulmányozva egyértelmű: a cigányok másként főznek, mint a magyarok. Fűszeresebben, erősebben, zsírosabban és szaftosabban, feltételezve így, hogy a romáknál ismeretlen a diéta.

A szakácskönyvben megtalálható például a a cigány tyúkos káposzta, a varjúleves, az ürgéből készült pekenyica, az anyadisznó méhéből, vagyis a kucurából készült pörkölt, a lófasírt és a kecskepaprikás receptje is.

Ízelítőül néhány recept a könyvből

Rakott hal cigányosan

Hozzávalók: 1 kg ponty, harcsa vagy bármilyen hal, 2-3 kanálnyi zsír, 20-25 dkg füstölt szalonna, 1,5 -2 kg burgonya, 2 fej hagyma, 5-6 kanál cigány lecsó, 1 pohár tejföl paprika, bors, só. Elkészítése: a burgonyát héjában megfőzzük, a halakat megtisztítjuk, kibelezzük, a törzsét felszeleteljük, a kisebb halakat beirdaljuk. Kizsírozott tepsibe terítjük a karikázott, főtt burgonyát és megsózzuk. Rátesszük a sózott, paprikázott, borsozott halakat. Erre vékony szelet hagymakarikák jönnek, a tetejére pedig az ugyancsak vékony szalonnaszeletek.

Cigány tyúkos káposzta

Hozzávalók: füstölt hús, 1 ek. liszt, 1 ek. paradicsompüré, 1 ek. zsír, 1 konyhakész tyúk, 1 kg apró savanyú káposzta, só, bors, fűszerpaprika, erős paprika.

Elkészítése: az előkészített tyúkot félbevágjuk, tűzálló tálba tesszük, ráhelyezzük a füstölt húst. Savanyú káposztával befedjük, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Fűszerezzük és lassú tűzön puhára főzzük. Ha a hús megfőtt, kiemeljük és a káposztát paradicsomos rántással berántjuk, felforraljuk.  Tálaláskor a húst részekre vágjuk és a káposztával együtt tálaljuk.

Varjúleves

Hozzávalók 3 adagra: 1 fél fej karalábé, só ízlés szerint, leveles tészta, 1 varjú, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér. Elkészítése: a varjút tollastól megnyúzzák, a combját, a mellét és a hátát felhasználják a többi részét eldobják. A húsrészeket tisztítják, mossák, sóval, leves zöldségekkel ízesített vízben puhára főzik.fokhagymával készített rántást és óvatosan forgatás mellett főzzük még 20 percig. Akkor tekintjük késznek, amikor levét elfövi és zsírját feladja, ez a kitűnő egytálétel.

Cigány vetrece

Hozzávalók: 80 dkg marhalábszár, 4 szelet zsíros szalonna, 3 fej vöröshagyma, 1 doboz paradicsompüré, 1 mokkás kanál bors, 3 db babérlevél, 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, fél mokkáskanál majoránna, csipetnyi őrölt kömény és szerecsendió, ízlés szerint mustár, vörösbor, kevés zsír vagy olaj.

Elkészítése: előkészítjük az anyagokat – a húst vékony csíkokra vágjuk, a hagymát lereszeljük, a szalonnát felkockázzuk. Egy kevés zsíron vagy olajon kisütjük a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymát és fedő alatt megpirítjuk. Ezután a húst hozzáadjuk, és kicsit fehéresre sütjük. Majd az összes többi hozzávalót beletesszük a tejföl és a liszt kivételével. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy teljesen ellepje, majd fedő alatt takarékon puhára pároljuk a húst. Ha kész, csomómentesre keverjük a lisztet a tejfölben és hozzáadjuk a jó szaftos vetrecéhez. Takarékon még hagyjuk kettőt, hármat rottyanni, hogy az ízek is jobban összeérjenek. Köretnek rizst vagy burgonyapürét adhatunk mellé.

Jó étvágyat kívánunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.