Otthon készült

Különös receptek a töklecsótól a kecskepaprikásig

Eredeti cigány étkezési szokások és receptek gyűjteménye jelent meg a napokban.

A Töklecsótól a bodagig című kiadvány létrejöttét a szolnoki önkormányzat kezdeményezte és támogatta. Az 500 példányban elkészült kiadványt nem lehet megvásárolni, de a szolnoki polgármesteri hivatal honlapján bárki elolvashatja, sőt le is letöltheti onnan. A tervek között szerepel a kiadvány roma nyelvre történő fordítása is.

ciganylecso2

Ami a recepteket tanulmányozva egyértelmű: a cigányok másként főznek, mint a magyarok. Fűszeresebben, erősebben, zsírosabban és szaftosabban, feltételezve így, hogy a romáknál ismeretlen a diéta.

A szakácskönyvben megtalálható például a a cigány tyúkos káposzta, a varjúleves, az ürgéből készült pekenyica, az anyadisznó méhéből, vagyis a kucurából készült pörkölt, a lófasírt és a kecskepaprikás receptje is.

Ízelítőül néhány recept a könyvből

Rakott hal cigányosan

Hozzávalók: 1 kg ponty, harcsa vagy bármilyen hal, 2-3 kanálnyi zsír, 20-25 dkg füstölt szalonna, 1,5 -2 kg burgonya, 2 fej hagyma, 5-6 kanál cigány lecsó, 1 pohár tejföl paprika, bors, só. Elkészítése: a burgonyát héjában megfőzzük, a halakat megtisztítjuk, kibelezzük, a törzsét felszeleteljük, a kisebb halakat beirdaljuk. Kizsírozott tepsibe terítjük a karikázott, főtt burgonyát és megsózzuk. Rátesszük a sózott, paprikázott, borsozott halakat. Erre vékony szelet hagymakarikák jönnek, a tetejére pedig az ugyancsak vékony szalonnaszeletek.

Cigány tyúkos káposzta

Hozzávalók: füstölt hús, 1 ek. liszt, 1 ek. paradicsompüré, 1 ek. zsír, 1 konyhakész tyúk, 1 kg apró savanyú káposzta, só, bors, fűszerpaprika, erős paprika.

Elkészítése: az előkészített tyúkot félbevágjuk, tűzálló tálba tesszük, ráhelyezzük a füstölt húst. Savanyú káposztával befedjük, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Fűszerezzük és lassú tűzön puhára főzzük. Ha a hús megfőtt, kiemeljük és a káposztát paradicsomos rántással berántjuk, felforraljuk.  Tálaláskor a húst részekre vágjuk és a káposztával együtt tálaljuk.

Varjúleves

Hozzávalók 3 adagra: 1 fél fej karalábé, só ízlés szerint, leveles tészta, 1 varjú, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér. Elkészítése: a varjút tollastól megnyúzzák, a combját, a mellét és a hátát felhasználják a többi részét eldobják. A húsrészeket tisztítják, mossák, sóval, leves zöldségekkel ízesített vízben puhára főzik.fokhagymával készített rántást és óvatosan forgatás mellett főzzük még 20 percig. Akkor tekintjük késznek, amikor levét elfövi és zsírját feladja, ez a kitűnő egytálétel.

Cigány vetrece

Hozzávalók: 80 dkg marhalábszár, 4 szelet zsíros szalonna, 3 fej vöröshagyma, 1 doboz paradicsompüré, 1 mokkás kanál bors, 3 db babérlevél, 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, fél mokkáskanál majoránna, csipetnyi őrölt kömény és szerecsendió, ízlés szerint mustár, vörösbor, kevés zsír vagy olaj.

Elkészítése: előkészítjük az anyagokat – a húst vékony csíkokra vágjuk, a hagymát lereszeljük, a szalonnát felkockázzuk. Egy kevés zsíron vagy olajon kisütjük a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymát és fedő alatt megpirítjuk. Ezután a húst hozzáadjuk, és kicsit fehéresre sütjük. Majd az összes többi hozzávalót beletesszük a tejföl és a liszt kivételével. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy teljesen ellepje, majd fedő alatt takarékon puhára pároljuk a húst. Ha kész, csomómentesre keverjük a lisztet a tejfölben és hozzáadjuk a jó szaftos vetrecéhez. Takarékon még hagyjuk kettőt, hármat rottyanni, hogy az ízek is jobban összeérjenek. Köretnek rizst vagy burgonyapürét adhatunk mellé.

Jó étvágyat kívánunk!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik