Virágzó vidékünk

Roma családokkal főzhetnek együtt a turisták Bódvalenkén

Az étkezéskor a helyi gyerekbanda muzsikálhat a jövőben.

Bódvalenke, a 200 fős borsodi falu lakói hosszú ideje elszigetelten, munka nélkül, mélyszegénységben élnek, de a hét éve indult Bódvalenke Freskófalu projekt nagy változást hozott a falu életében. Európai roma festőművészek által létrejött egy, az európai roma festészet legjavát bemutató, a világon ma teljesen egyedülálló szabadtéri kiállítás a falu házainak falán. Bódvalenke ezáltal világhírű lett, évente turisták ezreit csalogatja a faluba. Ráadásul a helyiek zenéje is kellemes:

Hiába azonban a sok kíváncsiskodó, a turisztikai infrastruktúra hiánya miatt a helyiek nem tudtak a turizmusból profitálni. Ennek „megoldására” 2016-tól a Bódvalenke Freskófalu projekt elsődleges célja a falu turisztikai fejlesztése, a turizmus lehetőségeinek kiaknázása.

Fotó: epiteszforum.hu
Fotó: epiteszforum.hu

Ez elsősorban olyan fejlesztési programok megvalósítását jelenti, mint a faluba áramló turisták megfelelő ellátása és szervezett programok kialakítása. A turisztikai fejlesztések beindításán és a turistaszám növelésén a nemrégiben megalapított Bódvalenke és Környéke TDM Egyesület dolgozik – közölte a szervezet.

Az egyesület szeretné bizonyítani, hogy a Bódvalenke Freskófalu a társadalmi misszión túl is sikeres lehet, hiszen a településen rejlő üzleti potenciálnak köszönhetően teljesen piaci alapon is rövid időn belül versenyképessé válhat.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A Bódvalenkébe irányuló turizmus olyan gazdasági erőforrást, és egyben kitörési lehetőséget jelent a falu számára, mely nagyban hozzásegítheti a lakókat a mindennapi túléléshez és hosszú távon az anyagi függetlenséghez is.

Bódvalenke az idelátogató turisták számára kivételes élmény, hiszen vendégeink túlnyomó része itt először találkozik testközelből a cigány kultúrával. Azzal, hogy meglátogatnak egy cigányfalut, kapcsolatba kerülnek a helyiekkel, belelátnak kultúrájukba és szokásaikba, és ezzel jobban megismerik az itt élő emberek mindennapjait is – közölte Pásztor Eszter, a Bódvalenke Freskófalu projektvezetője.

Fotó: tornavidek.info
Fotó: tornavidek.info

A tervek szerint lesz szabadtéri tárlatvezetés, közös főzés, étkezés a helyi családoknál, zene és tánc a helyi asszonykórussal vagy a gyerekbandával, kirándulás és gombászás a környékbeli erdőben és a lápon.

Kedvcsinálónak a végére egy másik helyi nóta:

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik