Virágzó vidékünk

Álmodozás helyett elszántan halad előre a 40 fős Kozmadombja

Kámán János, a Zala megyei falu polgármestere a zaol.hu megkeresésére úgy fogalmazott, az évre két kiemelt tervet dédelgetnek.

A ravatalozó felújítása lenne az egyik

Ez többek között a nyílászárók cseréjét, továbbá egy vizesblokk kiépítését foglalná magába, az ugyanis a legutóbbi felújításakor elmaradt. A polgármester szerint ennek okán a felújítás milliós nagyságrendű tétel lenne.

A másik fejlesztési tervük az önálló falugondnoki szolgálat elindítása

Ehhez kapcsolódóan egy falugondnoki autó beszerzésén is gondolkodni és ez érdekében bizonyos előkészületeket már meg is tettek.

Miután a községnek saját boltja nincsen, így a napi ellátáshoz nélkülözhetetlen élelmiszerekért és a legszükségesebb árucikkekért is utazniuk kell a helyi lakosoknak

– mondta Kámán János a megyei lapnak.

Az még inkább bonyolítja a helyzetet, hogy magas az idős korú lakosok aránya, akik egyre nehezebben mozdulnak ki az otthonaikból. A falugondnoki szolgálat bevezetésénél elsősorban az ő ellátásukat szeretnénk biztosítani.

A járdafelújítást is tervezik

A faluban rendkívül rossz állapotú a járda, az úttesten pedig olyan méreteket ölt a kamionforgalom, hogy biciklivel nem egy életbiztosítás ráhajtani.

Tavaly a szomszédos Kálócfával pályáztak a járda felújítására, de igényüket akkor elutasították. Ez nem szegte kedvüket, ugyanakkor idén még nem írtak ki pályázatot ilyen témában.

Körülbelül 700 méterről lenne szó, amelynek mintegy hétmillió forint a becsült költsége. Ezt az összeget saját forrásból az önkormányzat nem tudja biztosítani, csakis a pályázatokban bízhatunk

– fűzte hozzá a település polgármestere.

Tisztában vannak a realitásokkal

40 lakosával Kozmadombja a legkisebb települések közé tartozik, ezért nem dédelgetnek megvalósíthatatlan vágyakat.

Ha az említett fejlesztési terveinket valóra tudjuk váltani, már nagyon boldogok leszünk

– zárta szavait Kámán János.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik