Virágzó vidékünk

Íjfeszítők találkozójával kezdődik a nomád élet a Zengőszív Jurtafaluban

Itt nincs szükség mobiltelefonra és tabletre. Ez egy Köz-Ős-Tér, ahol a természet az úr.

Baráti közösség határozta el, hogy létrehoz egy olyan közösségi teret, ami nem csupán az övék, hanem mindenkié, aki ellátogat majd oda, és szellemi, lelki feltöltődésre vágyik.

A Hosszúhetényben és Pécsett élő emberek dr. Rostás Gábor vezetésével terveztek, szerveztek, dolgoztak, míg vágyuk beteljesedett.

Fotó: dr. Rostás Gábor
Fotó: dr. Rostás Gábor

Hosszúhetény szőlőhegy részén, a természet lágy ölén valósult meg az álom: a Köz-Ős-Tér, azaz a Zengőszív Jurtafalu. A 8 méter átmérőjű közösségi jurta, a 4 darab, egyenként 6 méter átmérőjű alvó jurta és a központi kiszolgáló épület ma már várja a nomád életre és lelki feltöltődésre vágyó embereket. Mindazokat, akik a csend erejével tisztelegnének a magyarság hagyományai előtt, akik bekapcsolódnának az itteni programokba.

A tervek szerint idén lesz a jurtafaluban íjfeszítés és íjásztábor, kézműves műhely, kalandtábor, Napfia és Holdleánya mesetábor, valamint számos hagyományőrző találkozó. Márciusban az íjfeszítők találkozójával kezdődik a Zengőszív Jurtafalu 2016. évi rendezvénysorozata.

Fotó: dr. Rostás Gábor
Fotó: dr. Rostás Gábor

A látványnak sem utolsó jurtafalu közösségi jurtájában akár ötvenen is elférnek egy-egy programon, a szigetelt alvó jurtákban pedig 6-6 alvóhelyet alakítottak ki. Ezek raklapokból készített, szivacsos ágyak, amelyekre ágyneműt, párnát, takarót minden vendégnek magával kell vinnie.

A központi kiszolgáló épületet egy századfordulós pince-présházból konyhává és fürdővé alakítják, és „ennek a tetejében” is kényelmesen elalhat legalább 8 emberpalánta, vagy 6 felnőtt.

Fotó: dr. Rostás Gábor
Fotó: dr. Rostás Gábor

A jurtafalu szellemisége

A Zengőszív Jurtafalu a kitalálók, építők, segítők és működtetők szándéka szerint minden jó ember és lélek előtt nyitva áll, közösséget sző, tisztel és befogad, kiárad, miközben megjeleníti és teremti a szellemi, lelki és emberi értékeket, a lélek tisztulását, emelkedését szolgáló utat és lehetőséget.

Ennek érdekében alakították ki a falu házirendjét. Ennek szellemében nem kívánatos itt a hangoskodás, a zűrzavar, az alkohol, a dohányzás és a bulizás. Ez a lélek elvonulásának a tere, ahol nincs helye számítástechnikai eszközöknek, tableteknek és mobiltelefonoknak – csak akkor, ha azok bármelyike elengedhetetlen a vendég számára.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik