A Töklecsótól a bodagig című kiadvány létrejöttét a szolnoki önkormányzat kezdeményezte és támogatta. Az 500 példányban elkészült kiadványt nem lehet megvásárolni, de a szolnoki polgármesteri hivatal honlapján bárki elolvashatja, sőt le is letöltheti onnan.
Ami a recepteket tanulmányozva egyértelmű: a cigányok másként főznek, mint a magyarok. Fűszeresebben, erősebben, zsírosabban és szaftosabban, feltételezve így, hogy a romáknál ismeretlen a diéta.
A szakácskönyvben megtalálható például a a cigány tyúkos káposzta, a varjúleves, az ürgéből készült pekenyica, az anyadisznó méhéből, vagyis a kucurából készült pörkölt, a lófasírt és a kecskepaprikás receptje is.
Ízelítőül néhány recept a könyvből
Cigány tyúkos káposzta
Hozzávalók: füstölt hús, 1 ek. liszt, 1 ek. paradicsompüré, 1 ek. zsír, 1 konyhakész tyúk, 1 kg apró savanyú káposzta, só, bors, fűszerpaprika, erős paprika.
Elkészítése: az előkészített tyúkot félbevágjuk, tűzálló tálba tesszük, ráhelyezzük a füstölt húst. Savanyú káposztával befedjük, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Fűszerezzük és lassú tűzön puhára főzzük. Ha a hús megfőtt, kiemeljük és a káposztát paradicsomos rántással berántjuk, felforraljuk. Tálaláskor a húst részekre vágjuk és a káposztával együtt tálaljuk.
Cigány vetrece
Hozzávalók: 80 dkg marhalábszár, 4 szelet zsíros szalonna, 3 fej vöröshagyma, 1 doboz paradicsompüré, 1 mokkás kanál bors, 3 db babérlevél, 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, fél mokkáskanál majoránna, csipetnyi őrölt kömény és szerecsendió, ízlés szerint mustár, vörösbor, kevés zsír vagy olaj.
Elkészítése: előkészítjük az anyagokat – a húst vékony csíkokra vágjuk, a hagymát lereszeljük, a szalonnát felkockázzuk. Egy kevés zsíron vagy olajon kisütjük a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymát és fedő alatt megpirítjuk. Ezután a húst hozzáadjuk, és kicsit fehéresre sütjük. Majd az összes többi hozzávalót beletesszük a tejföl és a liszt kivételével. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy teljesen ellepje, majd fedő alatt takarékon puhára pároljuk a húst. Ha kész, csomómentesre keverjük a lisztet a tejfölben és hozzáadjuk a jó szaftos vetrecéhez. Takarékon még hagyjuk kettőt, hármat rottyanni, hogy az ízek is jobban összeérjenek. Köretnek rizst vagy burgonyapürét adhatunk mellé.
Jó étvágyat kívánunk!