Otthon készült

Mindent visz a nagyi sütőben készült bodzafánkja

Ez nem farsangi. Májusi és szigorúan virágos.

Nagyanyáink a konyhában is együtt éltek az évszakokkal. Ha május volt, elérkezett a bodzafánk készítésének az ideje, melytől nem tudott betelni senki sem.

Több bodzás finomság receptjét ide kattintva nézheted meg.

A bodzafánkot érdemes kipróbálni, egyszerű és finom, ráadásul olajban sült és sütőben készült változatával is kísérletezhetünk. A receptet és a fotókat Matusné Margó blogján találtuk, köszönjük.

Hozzávalók

50 dkg liszt, 3 dkg élesztő felfuttatva, 3 dl tej, 5 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 5 dkg olvasztott margarin, 1 mokkás kanál só, 8 db tenyér nagyságú bodzavirág lecsipkedve.

Elkészítése

A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a langyos tejben elkevert cukrot, sót, tojássárgáját és az olvasztott margarint. Ezeket jól összedolgozzuk, utoljára a lecsipkedett bodzavirágot is belekeverjük. Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk.

Olajban sült bodzafánk
Olajban sült bodzafánk

Közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a leeső részekből pingpong labda nagyságú golyókat készítünk. Letakarva hagyjuk kelni fél órát. Amíg kelnek, előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a lábasban pedig előkészítjük az olajat. Amikor a tészta megkelt, a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezett golyókat betesszük a sütőbe. Amíg sül, kisütjük az olajban a többi szaggatott tésztát.

Sütőben készült bodzafánk
Sütőben készült bodzafánk

A tetejét meghintjük fahéjas porcukorral vagy lekvárral, így tálaljuk.

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik