Ahogyan nagyszüleink készítették: málnaszörp és málnahab

A málnát lehet szeretni és lehet még jobban szeretni. A leggyakrabban használt recepteket hoztuk.
Kapcsolódó cikkek

A málnát ma már sokan kiskertjükben is nevelnek, de ha kirándulunk, akkor erdei tisztásokon is rátalálhatunk. Az erdei málnabokrot is sikeresen telepíthetjük a kertünkbe is, csak hagyjuk ugyanolyan bokrosan nőni, mint az erdőben. Az erdei málna ugyan kisebb szemű, mint a kerti, de sokkal zamatosabb. Kiránduláskor érdemes szedni belőle, és nemcsak a gyümölcsét, hanem a levét is. Mindkettőt június elejétől egészen szeptemberig gyűjthetjük. Csak a friss hajtások felső három-öt levelét szedjük le, belőlük lesz a legfinomabb tea.

A málna levele csersavakat, tejsavat, borostyánkősavat és telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A gyümölcse C-vitaminban gazdag.

Tea és sok minden más

Málnalé, ahogy nagyanyáink készítették

A málnát széles levesestálban 48 órára a pincébe vagy hűvös helyre tesszük (a hűtőszekrény nem megfelelő). Közben levet ereszt. Szűrőbe tesszük, lecsepegtetjük, és fakanállal jól kinyomkodjuk. ( Ha átlátszó levet szeretnénk, akkor ne nyomkodjuk). Literenként 20 dkg cukrot adunk hozzá, és az egészet rövid időre felfőzzük. A levet még forrón tiszta üvegekbe töltjük, és a kifőzött kupakokkal lezárjuk. A málnalé rendkívül kiadós és több hónapig eláll.

Málnaszörp készítése másként

Hozzávalók

A málnát feltesszük főlni. Lassú tűzön 10-15 percig főzzük, leszűrjük. A cukorból és a vízből szirupot készítünk, majd a léhez öntjük és rottyanásig  főzzük. Sterilizált üvegekbe töltjük. 24 órára dunsztba tesszük. Szörpként, süteményekre szirupként mennyei.

Málnaszorbet

Egy szűrőn átnyomunk 50 dkg málnát 25 dkg porcukorral együtt. A málnapürét széles nyakú korsóba töltjük egy citrom levével és egy üveg frissen préselt, vegyes alma-körte lével. Magas poharakba egy-egy gombóc málnafagylaltot teszünk, majd a tálalás előtt félig felöntjük a málnalével, és a végén pezsgővel. Különleges, finom desszert lesz belőle.

Málnahab

Nagyon kemény habbá verünk 3 tojásfehérjét. Hozzákeverünk 10-20 dkg porcukrot és 50 dkg málnát. A habot lapos tálkába tesszük, és ha úgy tartja kedvünk, meglocsolhatjuk kevés málnapálinkával is.

Ha finom nyári frissítőkre vágysz, akkor mutatunk néhány slágergyanús koktélt.