Bár többségük távoli földrészeken terem, hazánkban is beszerezhetők, és érdemes ezeket kipróbálni.
Oca
Az eredetileg az Andokban termesztett színes gyökérzöldség C-vitaminban, káliumban és vasban gazdag. Több fajtája van, így az íze is változó, a burgonyától azonban ízesebb és édesebb.
Tigrisdió
A keményítőben, olajban és fehérjében gazdag tigrisdió – amit földimandulának is hívnak – íze édes és hasonlít a dióéhoz, ám semmi köze se a dióhoz, sem pedig a mandulához. A chufa sás növény gyökerei ezek a gumók, amit eredetileg az ókori Egyiptomban termesztettek. Napjainkra nagy divatja van a dél-európai országok konyháiban.
Romanesco
A romanesco, más néven pagodakarfiol egzotikus karfiolfajta. C-vitamint, K-vitamint, rostot, valamint karotinoidokat tartalmaz, így roppant egészséges a fogyasztása. Érdekesség a matematikáért rajongóknak, hogy a spirális zöldségfej a Fibonacci-sorozatot követi.
Kai-lan
A kínai brokkolinak is nevezett növény igazán tápláló. Levelei remek kiegészítők bármilyen salátában. Széles körben fogyasztják szerte Kínában, de a vietnami, a mianmari és a thai konyhákban kedvelt.
Tengeri spárga
Sós ízét annak köszönheti, hogy sziklás és sós víz áztatta partok mellett is megterem. Pompás növényi kiegészítője a halételeknek. A sziksófűként is ismert zöldségből, a Kai-lanhoz hasonlóan kiváló salátát készíthetünk.
Nopal kaktusz
Húsos növény, ami a tüskék megtisztítása után fogyasztható. Mexikóban kedvelt zöldség, a vegetáriánusok például a tacoban a nopal kaktusszal pótolják az állati húst.
Manióka
Más néven tápióka. A világon a 4. legnagyobb kalóriaforrás. Évente több millió tonnát termelnek a Földön belőle. Ez a fás szárú növény kalciumban, káliumban, D-, E- és K-vitaminban gazdag. Burgonyából készült ételekhez kiváló.
Vörös pálmamoszat
Európa, Észak-Amerika és Ázsia partvidékein található ez a tengeri növény, amit főzelékként vagy salátaként fogyasztanak a leginkább. Növényi fehérje-, jód-, B-vitamin- és rosttartalma miatt egészséges táplálékforrás az ember számára.
Szerző: Kovács Ádám