Átlagosan a paradicsomlével két formában találkozhatunk: ételek alapanyagaként, vagy a boltok polcain található 100%-os paradicsomléként. Persze van azért egy harmadik formája is, méghozzá a híres nevezetes Bloody Mary koktél, bár az már egy kicsit más ”tészta”. Hiába az ízletesebbnél-ízletesebb paradicsomalapú ételek és a nem mindenki számára gusztusos paradicsomlé néhai fogyasztása, ugyanis valami úton-módon igen is napi rendszerességgel kéne fogyasztanunk, mivelhogy az immunrendszer remek karbantartója.
A paradicsom nagy számú likopin forrása, mely megelőzi a rákos sejtek kialakulását (ez az, ami piros színt ad a paradicsom számára). A szervezetünk alapjáraton nem állít elő efféle antioxidánst, viszont napi fél liter paradicsom, s máris a kellő mennyiségű, bennünk úszkáló likopint biztosítottunk szervezetünk számára.
Mivel rostokban és B3 vitaminban is gazdag, ezért a top első helyen áll a koleszterin elleni harcban. Azok számára a lehető legtökéletesebb természetes orvosság, kiknek a vérben lévő koleszterin egészségi problémákat okoz.
B6-vitamingazdagságának köszönhetően védelmet nyújt a szív- és érrendszeri problémákkal szemben. Ha meg akarod védeni magad a szívbetegségek ellen, érdemes napi egy pohár paradicsomlevet fogyasztani.
Egyetlen pohár paradicsomlében 75% napi ajánlott C-vitaminadag található. Ugyanakkor napi 2%-nyi A-vitamin is akad benne. Mindkét vitamin fontos az immunrendszer számára, s rendszeres fogyasztásával megelőzheted a szem bizonyos betegségeit is.
Ezt is jó tudni: Így készül a páratlan ízvilágú ketchup
Ez a turmix akkor jön a legjobban, amikor valamilyen finom, kiadós ételre vágyunk, de nincs időnk főtt ételt készíteni. A bazsalikom köztudottan segít az életkedv helyreállításában, serkenti az agyműködést, örömet és bátorságot kelt. Ezen kívül javítja az emésztést, tisztítja a légutakat, kihozza a váladékot, és jó antidepresszáns.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 5 érett paradicsom
- fél uborka
- 1 kis gerezd fokhagyma
- fél friss, magozott piros chilipaprika
- 1 szál friss bazsalikom
- 2 zellerszár
- 1 teáskanál extra szűz olívaolaj
- só
- 1 db piros húsú paprika
Elkészítés:
Összeturmixoljuk a zöldségeket, majd hozzáöntjük az olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, jól összekeverjük. Ha a turmixot inkább pirosnak szeretnénk, adjunk hozzá 1 kimagozott húsú piros paprikát, amikor turmixoljuk.
Ha elkészült, kísérjük salsánkat egy jó hangulatú salsával.
Írta: Kicsiny Marián