Otthon készült

Kreatív konyha: nagy sláger a szőlőbefőtt és lekvár

Itt a szőlőszezon, bőséges a kínálat és aki télen is élvezni szeretné az ősz ízeit, az készít néhány üveg ínyencséget az ünnepi asztalra.

Szőlőbefőtt

Először is kiválasztjuk a kedvenc szőlőnket. Ha szeretnénk igazán élvezhető mag nélküli csemegét, akkor javasoljuk a muskotályos fajtából válasszunk.

Elkészítése

  • A szőlőt leszemezgetjük, talán ez a legnagyobb munka.
  • Az üvegeket sterilizáljuk, mindig alaposan főzzük ki a tetőket is.
  • A szőlőszemeket beletesszük az üvegekbe, és minden üvegbe szórjunk fél evőkanál cukrot, de édes szőlő esetében ez el is hagyható.
  • Felöntjük hideg vízzel, lezárjuk, és az üvegeket egy nagyobb lábasba rakjuk.
  • A lábast felöntjük hideg vízzel és alágyújtunk.  80 fokon 15 percig dunsztoljuk.
  • Száraz dunsztba tegyük kihűlni.

Megjegyzés: Ízlés szerint tehetünk bele kevés fahéjat, csillagánizst vagy szegfűszeget.

szőlőbefőtt

szőlőbefőtt

Mentás kék szőlő lekvár tartósító nélkül

Hozzávaló ideális szőlő a szagos Izabella.

Elkészítése

  • A szőlőt leszemezzük.
  • Lábasba tesszük, krumplinyomóval kicsit megtörjük, hogy jobban kezdjen főni.
  • Érdemes hosszasan főzni, mert a színe csak akkor érvényesül ( kb 40 perc )
  • Hozzáadjuk a mentákat és ezzel is főzzük 5 percet.
  • Egy nagyobb méretű teaszűrön átpasszírozzuk és visszatesszük a tűzre.
  • Ízlés szerint egy kevés cukrot  tehetünk bele, de óvatosan, mert a szőlő önmagában is elég édes.
  • Kis lángon főzzük, időnként óvatosan kevergetjük, mert nagyon fröcsköl. Félig fedjük fedővel.
  • Mikor már kellő sűrűségű, töltsük sterilizált üvegekben, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

szőlőlekvár

A receptekért és fotókért köszönet Boros Valériának.

Kiemelt fotó: madelina.ro

Olvasói sztorik