Szőlőbefőtt
Először is kiválasztjuk a kedvenc szőlőnket. Ha szeretnénk igazán élvezhető mag nélküli csemegét, akkor javasoljuk a muskotályos fajtából válasszunk.
Elkészítése
- A szőlőt leszemezgetjük, talán ez a legnagyobb munka.
- Az üvegeket sterilizáljuk, mindig alaposan főzzük ki a tetőket is.
- A szőlőszemeket beletesszük az üvegekbe, és minden üvegbe szórjunk fél evőkanál cukrot, de édes szőlő esetében ez el is hagyható.
- Felöntjük hideg vízzel, lezárjuk, és az üvegeket egy nagyobb lábasba rakjuk.
- A lábast felöntjük hideg vízzel és alágyújtunk. 80 fokon 15 percig dunsztoljuk.
- Száraz dunsztba tegyük kihűlni.
Megjegyzés: Ízlés szerint tehetünk bele kevés fahéjat, csillagánizst vagy szegfűszeget.
Mentás kék szőlő lekvár tartósító nélkül
Hozzávaló ideális szőlő a szagos Izabella.
Elkészítése
- A szőlőt leszemezzük.
- Lábasba tesszük, krumplinyomóval kicsit megtörjük, hogy jobban kezdjen főni.
- Érdemes hosszasan főzni, mert a színe csak akkor érvényesül ( kb 40 perc )
- Hozzáadjuk a mentákat és ezzel is főzzük 5 percet.
- Egy nagyobb méretű teaszűrön átpasszírozzuk és visszatesszük a tűzre.
- Ízlés szerint egy kevés cukrot tehetünk bele, de óvatosan, mert a szőlő önmagában is elég édes.
- Kis lángon főzzük, időnként óvatosan kevergetjük, mert nagyon fröcsköl. Félig fedjük fedővel.
- Mikor már kellő sűrűségű, töltsük sterilizált üvegekben, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A receptekért és fotókért köszönet Boros Valériának.
Kiemelt fotó: madelina.ro