Ha szereted a vaníliás ízvilágot, akkor egyenesen imádni fogod ezt a tortát. Látszólag úgy fest, mintha gondosan választották volna el a három különböző réteget, de nem.
A receptben nincsenek különleges összetevők vagy trükkös technikák. A tészta nagyon hasonlít a vaníliatortáéhoz, csak jóval soványabb, már-már krémszerű. A csoda a sütőben történik. 160 Celsius-fokon kell megsütnünk. Teteje tészta, közepe puding, az alja karamell.
És ezt egészen addig nem fogod elhinni, míg el nem készíted. Úgyhogy hajrá!
Hozzávalók
- 4 tojás, a sárgája és a fehérje elválasztva
- 150 g cukor
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- 125 g teavaj
- 115 g liszt
- 500 ml tej
- eper, tejszínhab a díszítéshez (opcionális)
Elkészítése
- Melegítsük elő a sütőt 160 Celsius-fokon.
- Vajazzunk ki egy 20 cm x 20 cm-es négyzet alakú tortaformát.
- Verjük fel a tojásfehérjét, majd tegyük félre.
- Helyezzük a tojássárgáját és a cukrot egy tálba, majd mixerrel verjük fel, míg halványsárga nem lesz (kb. 1 perc).
- Adjuk hozzá a vanília kivonatot, a vajat és turmixoljuk, amíg krémes nem lesz (kb. 1 perc).
- Tegyük hozzá a lisztet és verjük csomómentesre a keveréket.
- Óvatosan öntsük hozzá a tejet folyamatos keverés mellett.
- Öntsük hozzá a tojásfehérjét három részben és keverjük el. Ne aggódjunk, ha a tésztában meglátszik a tojásfehérje, mert rendkívül lágynak, krémszerűnek kell lennie.
- Öntsük a tésztát a kivajazott tortaformába.
A sütéshez
Süssük egészen addig, míg a teteje aranybarnára nem sül, és a torta nem “ugrál”, ha finoman megrázzuk a tortaformát (kb. 40-50 perc).
Ha a teteje már fél óra elteltével aranybarna színben pompázik, de nem sült még rendesen át, akkor fedjük le lazán fóliával és helyezzük vissza a sütőbe nagyjából 10 percre. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
A tálaláshoz
Vágjuk kockákra, körülbelül 9-12 szeletre. Szórjuk meg porcukorral, fújjunk rá tejszínhabot és helyezzünk a tetejére epret.
(innen)