Otthon készült

Garantált siker a házilag készített fűszervaj

Földi mennyországba repít az édesburgonya vaj

A tél beállta miatt a snidling ideje lassan lejár az évre, úgyhogy épp ideje valami finomságot készíteni belőle. Például vajat, mert arra úgyis mindig szükség van.

Hozzávalók

  • 50 gramm snidling
  • 100 gramm szobahőmérsékletű teavaj
  • csipetnyi kóser só (ha nem sózott a vajunk)

Elkészítése

  1. Egy nagy tálban keverjük el az összes hozzávalót kézi robotgéppel vagy egy nagyobb kanállal.
  2. Helyezzük pergamen- vagy zsírpapírra és formáljuk kedvünkre.
  3. A hűtőben egy hétig, a fagyasztóban három hónapig tárolhatjuk.

Akkor sem kell megijednünk, ha nem szeretjük a snidlinget, vagy épp nincs otthon, a recept ugyanis tulajdonképpen bármilyen gyógy- és fűszernövényre alkalmazható, a lényeg, hogy mindig 2 az 1 arányban legyenek a vajjal. Mutatunk még néhány kombinációt.

  • Petrezselyem, kapor, mogyoróhagyma (vagy snidling), fokhagyma
  • Petrezselyem, bazsalikom, oregánó, fokhagyma
  • Oregánó, metélőhagyma, rozmaring
  • Koriander, lime héja, kevés citromlé
  • Petrezselyem, tárkony, rozmaring, snidling
Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A vaj felhasználásában nyugodtan légy bátor, kreatív, de azért biztos ami biztos adunk néhány tippet.

  • Szendvicskrémként
  • Sertés- vagy csirkehúsra, illetve halra, ami lehetővé teszi hogy ráolvadjon és szószként működjön
  • Zöldségekre olvasztva
  • Főtt tojásra kenve

Arról ide kattintva olvashatsz bővebben, hogyan lesz percek alatt kenhető a megszilárdult teavaj.

(MNN)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik