Őszi erdei sétáink során gyakran hallhatjuk a tölgyfákról lezuhanó makkok puffanását a dús avaron. Azon túl, hogy rajongási szerethető figurák készíthetők belőle, bizony emberi fogyasztásra is alkalmas.
Szervezetre gyakorolt hatásai
Szakértők gyakran a legenergetikusabb élelmiszerként tekintenek a makkra, amelynek tápértéke valóban vetekszik a legegészségesebb zöldségekével, gyümölcsökével.
A makkot amerikai őslakosok valamint a koreaiak fogyasztják előszeretettel, az ázsiai országban zselé és liszt formájában is.
Csersav
Bármennyire is tápláló, egyelőre nem kapja meg a megérdemelt kiemelt figyelmet a makk a konyhamesterek körében.
Ennek oka, hogy magas a csersavtartalma, aminek keserű íze van, ráadásul mérgező is lehet, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk
De senki ne aggódjon, a csersav vízben oldható, ami azt jelenti, hogy el lehet távolítani a makkból, még ha a procedúra kicsit időigényes is.
Mit, hogyan?
Válasszunk érett makkokat
A zöld, megfeketedett, penészes makkok maradjanak meg a mókusoknak. Amikre neked szükséged van, az érett, barna színű, héjas és sapkás makkok. Ha apró lyukakat látunk a makkon, azt jelenti, hogy már megkörnyékezték erdei barátaink.
Héjazzuk meg
A tapasztalt erdőjárók tudják, hogy ez a folyamat legidőigényesebb része, ami a csersavtalanítás előtt és után is elvégezhető kalapáccsal, vagy egy nagyon éles késsel. Bármelyik módszert is választjuk, fontos, hogy védjük a szemeinket és ujjainkat.
Csersavtalanítás
Ennek három különböző módját is bemutatjuk.
- Forraljuk – A sapka eltávolítása után merítsük vízbe a makkokat. Forraljuk tíz percig, majd cseréljük ki a vizet és forraljuk újabb tíz percig. Ha harminc percig forraljuk, vagy megvárjuk, míg a víz teljesen elfő róla, sokkal könnyebben tudjuk meghéjazni.
- Öblítsük – Helyezzük a makkokat gézbe, majd rakjuk hideg csapvízbe órákra. Amikor a víz kitisztul, a makk ehető.
- Áztassuk – Adjunk literenként egy teáskanál szódabikarbónát a vízhez és hagyjuk állni legalább 12 órán keresztül.
Ha kész a művelet, ideje eldönteni, hogy mit szeretnénk vele csinálni. Ízesíthetjük vele a húsokat, de ki is száríthatjuk a napon. Ne felejtsük, a nedves makk szinte azonnal bepenészedik. Száradás után készíthetünk belőle lisztet vagy használhatjuk a kávé alternatívájaként.
(Care2)