Otthon készült

Kuglófok versenye – Milyen kerüljön az ünnepi asztalra?

Rengeteg változata ismert. Ezek közül a ketkes.com segítségével öt receptet mutatunk, melyek közül kedvünkre választhatunk. A karácsonyi ünnepkörben sok család kedvenc édessége, de a szürke hétköznapokban is kedvünkre készíthetjük.

Sós változata fácánmellel (vagy csirkemellel)és krumpligancával is remek, de most édességként kínáljuk.

A fotók láttán úgy tűnik, hogy egyik finomabb, mint a másik. Jó sütögetést kívánunk.

Almás-krémsajtos

Hozzávalók, a krémsajtos töltelékhez: , 50 g krémsajt, 30 g lágy vaj vagy margarin, 60 g kristálycukor, 1 nagyobb tojás, 30 g liszt, pár csepp vanília aroma. Az almás tésztához: 120 g apróra szeletelt dió, 360 g liszt, 120 g kristálycukor, 120 g barna cukor, 3-4 csipet őrölt fahéj, 2 csipet só, 15 g sütőpor, 3-4 csipet őrölt szerecsendió, 1 csipet őrölt szegfűbors, 3 tojás (enyhén felverve), 1,5 dl étolaj, 1,5 dl almaszósz, pár csepp vanília aroma, 360 g hámozott és apróra vágott alma. A bevonathoz: 60 g barna cukor, 30 g vaj vagy margarin, 3 evőkanál tej, pár csepp vanília aroma, 120 g porcukor.kugalmaskremsajtos

Elkészítése

Először elkészítjük a tölteléket: az első 3 hozzávalót elektromos habverővel összemixeljük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a vanília aromát, majd jól összekeverjük.

Elkészítjük a tésztát: 180 fokra melegítjük elő a sütőnket. A diót 8-10 percig sütjük, (míg a finom sült dió illatát nem érezzük), félidőben megkeverjük. Egy nagy tálban összekeverjük a 360 g lisztet és a következő 7 hozzávalót. Ebbe jön a tojás és a következő 3 hozzávaló. Egészen addig keverjük, amíg száraz összetevők át nem veszik a nedvességet, majd hozzáadjuk az almát és a diót.

Az almás massza 2/3 részét öntsük egy kuglóf formába. Erre kanalazzuk rá a krémsajtos tölteléket úgy, hogy a forma szélén maradjon még 2,5 centi. Egyenletesen kenjük el a tölteléket az almás masszán. Végül kanalazzuk a krémsajtos töltelékre a maradék almás masszát.

180 fokon nagyjából 1 órán keresztül sütjük, majd fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy elkészült-e. A tésztát 15 percig hűtjük a formában, majd a formából kivéve sütőrácson teljesen kihűtjük.

Elkészítjük a bevonatot: a 60 g barna cukrot, a 30 g vajat és a 3 evőkanál tejet összekeverjük, majd közepes lángon folyamatos kevergetés mellett felforraljuk és forrástól számított 1 percig főzzük. Levesszük a tűzhelyről és belekeverjük a vanília aromát. Fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot és simára keverjük. Nagyjából 3-4 percet vesz igénybe, mire kicsit hűlni kezd és besűrűsödik. Közvetlenül a tésztára öntjük.

Máktöltelékes-marcipános

Hozzávalók, a tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 4 dkg cukor, 3 tojás, 5 dkg élesztő, 125 ml tej. A töltelékhez: 15 dkg darált mák, 375 ml dl tej, 5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 20 dkg marcipán. A mázhoz: 25 dkg porcukor, 7 evőkanál narancslé, reszelt narancshéj.

Elkészítése

Szitáljuk tálba a lisztet, a közepébe készítsünk mélyedést. Morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg a cukorral, egy csipet sóval, majd öntsük rá a langyos tej felét. Takarjuk le, és pihentessük 20 percig. Ez idő alatt az élesztő felfut.

kugmaktoltelekes

A maradék tejben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a tojásokat, majd a vajas tejet keverjük a liszthez.
Dolgozzuk össze a tésztát robotgéppel, takarjuk le, majd langyos helyen kelesszük duplájára.

Ez idő alatt készítsük el a tölteléket. Forrósítsunk fel tejet, morzsoljuk bele a marcipánt, és hagyjuk feloldódni. Adjuk hozzá a cukrot és a mákot, majd húzzuk le a tűzről, és egyesével keverjük bele a tojássárgákat is. Hagyjuk a mákos tölteléket szobahőmérsékletűre hűlni.

Lisztezett deszkán nyújtsuk négyzet alakúra a tésztát, majd simítsuk rá a mákos tölteléket és tekerjük fel. Vajazzunk ki egy 1,8 l űrtartalmú kuglófformát, és tegyük bele a tésztát, majd kissé nyomkodjuk meg. Kelesszük fél órát, közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Tegyük a kuglófot a sütőbe, és süssük 30 percig, majd a sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni. A porcukrot keverjük el a narancslével, majd csurgassuk rá a formából kiborított kuglófra. Szórjuk meg reszelt narancshéjjal.

Kókuszos-csokis

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg cukor, 6 tojás, 20 dkg vaj, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 1 teáskanál sütőpor, 5 dkg kókuszreszelék, 3 dkg étcsokoládé. A tetejére: 7 dkg étcsokoládé, 1 teáskanálnyi vaj, 3 dkg kókuszreszelék.

kugkokuszoscsokis

Elkészítése

A cukrot és a vajat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát, ezt követően a tojássárgáját és tovább keverjük. A lisztet és a sütőport is hozzáadjuk, majd robotgéppel összedolgozzuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és hozzákeverjük a tésztát. Ezután a kókuszreszeléket és a darabokra tördelt csokoládét is belekeverjük, majd kiolajozott kuglófformába öntjük a tésztát. 180 fokon 1 óra alatt készre sütjük, ezt követően hagyjuk hűlni. A csokoládét felolvasszuk, hozzáadjuk a vajat és a sütemény tetejére kenjük, megszórjuk a kókuszreszelékkel. Ha már szilárd, kínálhatjuk is.

Gyümölcsös-krémsajtos

Hozzávalók: 19 dkg sótlan vaj, 15 dkg krémsajt, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg kristálycukor, fél teáskanálnyi sütőpor, 3 tojás, 50 dkg liszt, 15 dkg áfonya, vagy más piros gyümölcs (fagyasztott), 2 evőkanál porcukor.

kuggyumolcsoskremsajtos

Elkészítése

A vajat és a krémsajtot egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk, hozzáadjuk a cukrot és a reszelt citromhéjat is, és addig kavarjuk, amíg krémes állagú lesz. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és összedolgozzuk, majd a lisztet és a sütőport is hozzákeverjük. A lecsöpögtetett gyümölcsöt óvatosan belekeverjük. 22 cm átmérőjű kuglófformát kivajazunk és belekanalazzuk a tésztát, 180 fokon sütjük egy órán keresztül, majd hagyjuk hűlni és megszórjuk a porcukorral. Már tálalhatjuk is.

Csupa-csokis

Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 1 teáskanál vaj, 12 dkg cukor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 tojás, 1,5 dl ásványvíz, 13 dkg liszt, fél tasak sütőpor. A tetejére: 25 dkg tejcsokoládé, 1 teáskanál vaj.

kugcsupacsokis

Elkészítése

A vajat, a cukorral és a tojással kikavarjuk, az ásványvizet is belekavarjuk. A lisztet, a sütőport, a kakaóport összedolgozzuk és a tojásos masszához adjuk. A csokoládét apró darabokra törjük, és a tésztába kavarjuk. Mini kuglófformákba töltjük 180 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt megsütjük. Mikor hűlt egy kicsit, kivesszük a formákból. A csokoládét a vajjal felolvasztjuk, és a kuglófra csorgatjuk.

Címfotó: Divine Chocolate

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik