Szlovákiában született, gyerekkorát ott töltötte, majd Salgótarjánban telepedett le Győrffy Dezsőné Klárika. A nyugdíjas óvónő, négy unoka boldog nagymamája, aki lakásának egy csücskében alakította ki műhelyét, és ott alkotja remekeit.
Tavaly például mézeskalácsból készített cseresznyéstálat, melyről ITT OLVASHATSZ.
2016 sem maradt el különlegesség nélkül. A Szekszárdon élő régi kolléga, Nepp Dénes szíjgyártó mester, népi iparművész kérte meg, hogy annak minden kellékével “felöltöztetve”. Klárika természetesen megoldotta a feladatot.
A salgótarjáni kézműves évtizedekkel ezelőtt édesanyja szakácskönyvében találta meg néhai nagymamája kézzel írott mézeskalács receptjét, és akkor szeretett bele a mesterségbe, melybe szívét-lelkét beleteszi.
Mi sem természetesebb, hogy Győrffy Dezsőné Házi tojást, termelői mézet, lisztet, szódabikarbónát, porcukrot, őrölt fahéjat és szegfűszeget használ a tésztához, a máz pedig a cukrászok által is használt cukorgyöngyöt és ételszínező.
Ezt a receptet semmire se cserélné, s talán ez is a titka gyönyörű mézeskalácsainak.
Fotók: Balogh Violetta


