Szlovákiában született, gyerekkorát ott töltötte, majd Salgótarjánban telepedett le Győrffy Dezsőné Klárika. A nyugdíjas óvónő, négy unoka boldog nagymamája, aki lakásának egy csücskében alakította ki műhelyét, és ott alkotja remekeit.
Tavaly például mézeskalácsból készített cseresznyéstálat, melyről2016 sem maradt el különlegesség nélkül. A Szekszárdon élő régi kolléga, Nepp Dénes szíjgyártó mester, népi iparművész kérte meg, hogy
annak minden kellékével “felöltöztetve”. Klárika természetesen megoldotta a feladatot.A salgótarjáni kézműves évtizedekkel ezelőtt édesanyja szakácskönyvében találta meg néhai nagymamája kézzel írott mézeskalács receptjét, és akkor szeretett bele a mesterségbe, melybe szívét-lelkét beleteszi.
Mi sem természetesebb, hogy Győrffy Dezsőné
Házi tojást, termelői mézet, lisztet, szódabikarbónát, porcukrot, őrölt fahéjat és szegfűszeget használ a tésztához, a máz pedig a cukrászok által is használt cukorgyöngyöt és ételszínező.Ezt a receptet semmire se cserélné, s talán ez is a titka gyönyörű mézeskalácsainak.
Fotók: Balogh Violetta