A Hagyományok – Ízek – Régiók (HÍR) védjegy használati jog elnyerésére a Földművelésügyi Minisztérium pályázati rendszert írt ki olyan termelők és előállítók részére, akiknek termékei legalább 50 éves múltra tekintenek vissza, valamint hagyományos előállítási móddal és egy adott tájegységhez köthetőek.
A célkitűzésekhez kapcsolva szervezett szakmai rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium a
ünnepének alkalmából Budapesten. A 2016. december 8-i programon adták át az elismeréseket a HÍR-védjegy legújabb, 2016. évi díjazottjainak.Az új védjegyesek között a csütörtöki ünnepségen az
az általuk üzemeltetett vendégház remekéért, a hőkőn (népiesen hökkön vagy hőkkön) sütött perecükért kapta meg az elismerést.
Hozzávalók
1 kg finomliszt, 1 csomag (2,5 dkg.) élesztő, 2-2,5 bögre tej, 2 tojás + 1 tojás a kenéshez, 2 evőkanál cukor, 1 jó evőkanál zsír, só.
Elkészítése
Az élesztőt futtassuk fel 1 bögre cukros tejben. Öntsük az edénybe a szitált liszt közepébe, kicsit dolgozzuk át, majd öntsünk hozzá még egy bögre jó langyos tejet, tegyük hozzá a felvert tojást és a sót. Közepes állagú legyen a tészta, dolgozzuk jól ki, majd tegyük hozzá a langyos zsírt, és tovább gyúrjuk addig, míg az edény oldaláról és a kezünkről le nem válik a tészta.
Lisztezzük le, takarjuk be abrosszal, tegyünk rá annyi terítőt, hogy jó melegben legyen a tészta. Kb. 1 órát kelesztjük, majd öklömnyi cipókat formálunk belőle, kicsit átgyúrjuk, és még legalább 10 percig kelesztjük. Ujjunkat a cipó közepébe szúrjuk, és körkörösen nyújtjuk, majd szétvesszük, és hosszú rudat formálunk a tésztából. Megsodorjuk – ez is nagyban hozzájárul a szálas tésztához-, majd kettes fonatba fonjuk, és összezárjuk a kört.
Még legalább fél órát hagyjuk kelni, tojással megkenjük és sütjük. A kemencében, hőkkün (forró kövön) sült az igazi, de lehet tepsiben, a tűzhelyben is készíteni.
A Földművelésügyi Minisztérium által működtetett HÍR védjegy pályázat eredményeként 2010 óta – az idei díjazottakkal együtt – összesen 79 pályázó 154 terméke nyerte el a HÍR védjegyet. Az idén összesen 20 pályázó kapta meg a HÍR védjegy használati jogát.
Címfotó: Múltidéző Porta, Szalafő