Aszalt szilvás bejgli, az ünnepi asztal királynője

Bátran kipróbálhatjuk és saját készítésű karácsonyi sütit tehetünk az asztalunkra.
Kapcsolódó cikkek

Sok háziasszony töri a fejét karácsony előtt a tökéletes bejgli receptjét kutatva. A diós és a mákos a megszokott. Aki az idén kicsit változtatna az ízeken, vagy úgy dönt, hogy belevág, és nem a cukrászdából rendeli meg, bátran próbálkozhat ezzel a jól bevált recepttel. A siker és az illat garantált.

Hozzávalók:

Az élesztőt langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, és az összes hozzávalót összegyúrjuk. Majd ez után meleg helyen fél órán át pihentetjük.

A citromot, a narancsot alaposan mossuk meg, mielőtt lereszeljük. A legjobb szódabikarbónás vízben.

A töltelékhez a tejet cukorral, mézzel, narancs- és citromhéjakkal felfőzzük, majd hozzáadjuk a mákot és a mazsolát, aszalt szilvát. A vaníliás cukorral ízesítjük.

A tésztát kinyújtjuk körülbelül ujjnyi vastagra, majd a töltetlék masszáját rákenjük, azután feltekerjük. Ne feledjük villával néhány helyen megszurkálni, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje szép, sötét színűre barnul.

Dióval is elkészíthetjük, ez esetben a hozzávalóknál ez jön a mákhelyébe.

Ez is érdekelhet: Diót, mákot egyetek, hogy egészségesek legyetek: a legtökéletesebb bejgli receptje