Sok háziasszony töri a fejét karácsony előtt a tökéletes bejgli receptjét kutatva. A diós és a mákos a megszokott. Aki az idén kicsit változtatna az ízeken, vagy úgy dönt, hogy belevág, és nem a cukrászdából rendeli meg, bátran próbálkozhat ezzel a jól bevált recepttel. A siker és az illat garantált.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 20 dkg mák
- 10 dkg cukor
- 10 dkg aszatlt szilva
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg méz
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tej
- 2,5 dkg dkg élesztő
- só
- mazsola
- citromhéj
- narancshéj
- vaníliás cukor
Az élesztőt langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, és az összes hozzávalót összegyúrjuk. Majd ez után meleg helyen fél órán át pihentetjük.
A citromot, a narancsot alaposan mossuk meg, mielőtt lereszeljük. A legjobb szódabikarbónás vízben.
A töltelékhez a tejet cukorral, mézzel, narancs- és citromhéjakkal felfőzzük, majd hozzáadjuk a mákot és a mazsolát, aszalt szilvát. A vaníliás cukorral ízesítjük.
A tésztát kinyújtjuk körülbelül ujjnyi vastagra, majd a töltetlék masszáját rákenjük, azután feltekerjük. Ne feledjük villával néhány helyen megszurkálni, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje szép, sötét színűre barnul.
Dióval is elkészíthetjük, ez esetben a hozzávalóknál ez jön a mákhelyébe.