Otthon készült

Ennivaló természet: ibolyatorta a tavasz stílusos köszöntéséhez

Halmos Mónika/Rózsakunyhó
Halmos Mónika/Rózsakunyhó
Az ibolya a tavasz első, igazán illatos kis virága, az ehető virágok egyik legismertebbje. Erős illata, édes aromája sokféle módon történő felhasználást tesz lehetővé.

Az ibolya nagyobb, kerti változatit éppúgy használhatjuk a konyhában, mint az apróbb, ámde illatosabb, vadon termő fajtáit. Virágait teljesen kinyílt állapotban szedjük, lehetőleg a reggeli harmat felszáradása után: ízük, aromájuk ekkor érvényesül a legjobban, s ekkor a legszebbek is.

Megsárgult lapú, a XX. század elején kelt szakácskönyvekben izgalmas ibolyás receptekre talált Halmos Mónika, fitoterapeuta, food-stylist, az ehető virágok szakértője.

Kakaós piskótatortát tejszínhabbal megtöltik, piros és kék bertonfestékkel lilára színezett glazúrral bevonják és kandírozott angelikagyökérrel és ibolyával díszítik.

– írja a réges-régi receptgyűjtemény.

Ibolyaszorbet, ibolyás saláta, kandírozott ibolya, és számtalan ibolyás torta: e könnyű és illatosan kívánatos finomság nem udvari bolondság, mindenkit megillet, aki éppen az ibolyavirágzás idején ünnepli születésnapját!

Halmos Mónika/Rózsakunyhó

Ibolyatorta készítése

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 100 ml evőkanál ibolyaszörp vagy ibolyalikőr

A krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g fehér csokoládé
  • 10 g szárított ibolya vagy rózsaszirom porrá törve
  • esetleg 2 evőkanál ibolyalikőr

A díszítéshez: egy maréknyi ibolyavirág

A tojásokat habosra keverjük, majd a puha vajjal meg a cukorral összedolgozzuk. Apránként beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd annyi ibolyaszörpöt (2-3 evőkanál) adunk hozzá, hogy sűrű masszává váljon.  Sütőpapírral bélelt kisebb tortaformába simítjuk és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. A formából kihűtve hűlni hagyjuk, majd három lapba vágjuk. Amíg sül, elkészítjük a krémet. Ehhez a csokoládét gőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a mascarponét, a szárított virágokat, a likőrt és simára keverjük. 15-2 percre behűtjük, majd a krém felét a tésztalapok közé töltjük. A krém másik felével bevonjuk a tortát és ibolyákkal kicsinosítjuk.

Csak tiszta, vegyszermentes virágokat használjunk ételkészítéshez!

Még több ibolyás receptet Halmos Mónika: Ibolya íz-lelő című e-könyvében találtok, valamint érdemes böngészni a Rózsakunyhó oldalán.

Kapcsolódó
Gondoltad volna? Több, mint 500 fajta ibolya létezik a világon
Érdekességek, praktikák, receptek az ibolya kedvelőinek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik