Mindegyik gyorsan elkészíthető, és hidegen is finom. Szószt ízlés szerint készíthetünk a gombócok mellé, ez jelentősen fokozza az ízvarázst. A ketkes.com segítségével 3 finom receptet mutatunk.
Sonkás gombóc
25 dkg sonkát (vagy füstölt húst) és 2 zsemlét kockára vágunk, és leöntjük 3 dkg forró zsírral. Ezután elkeverünk 6 dkg lisztet 4 tojássárgájával, negyed liter tejjel, kevés sóval és apróra vágott petrezselyemzöldjével. Összevegyítjük a sonkás masszával, és félóráig pihentetjük. Gombócokat formálunk belőle, sós vízben kifőzzük, és vajban pirított morzsában meghempergetjük.
Sajtos gombóc
30 dkg zsemlemorzsát, 25 dkg reszelt sajtot kevés sóval, 18 dkg vajjal, 5 tojássárgájával jól elkeverünk, lisztes kézzel gombócokat formálunk belőle, tojássárgájába és zsemlemorzsába forgatjuk s forró olajban kisütjük.
Maradék húsból készült gombóc
A maradék főtt vagy sült húst megdaráljuk és reszelt hagymával, vagy petrezselyemzöldjével megpároljuk füstölt szalonnán. Negyed kg húshoz 2 zsemlét tejbe áztatunk, átpasszírozunk, hozzákeverjük a megpárolt húshoz, egy egész tojással együtt. Mikor teljesen kihűlt még 2 tojást teszünk hozzá, sóval és borssal együtt. Ebből a masszából hús- vagy csontlében gombócokat főzünk, de úgy is készíthetjük, hogy lisztes kézzel formált gombócokat hirtelen kisütjük.