A legfinomabb abált szalonna tokaszalonnából készül, de bármilyen szalonna megteszi hozzá. Elkészítése sem bonyolult. Az abálás annyit jelent, hogy forrás alatti hőmérsékleten, lassú tűzön addig főzzük a szalonnát, míg meg nem puhul. Érdemes tenni otthon egy próbát, mert az otthon készült ízesítésű abált szalonnának nincsen párja.
50 dkg toka- vagy más szalonna 3 darabba vágva (hogy kisebb”kiszerelésben legyenek)
1,5 liter vízhez, azaz az abáló léhez: 15 szem egész bors, 3 db babérlevél, 4-5 nagy gerezd fokhagyma, só. A páchoz: 1 fej fokhagyma összezúzva, 1 evőkanál édes pirospaprika, néhány evőkanál forró abáló lé.
A szalonnát és az abáló léhez valókat egy fazékban kis lángon főzzük, közben a habját leszedjük. Nem kell sok víz, csak annyi, hogy éppen ellepje a szalonnát. Amikor a szalonna megfőtt – ezt villával könnyen ellenőrizhetjük – kivesszük.
A pácoláshoz a zúzott fokhagymát, a piros paprikát és a néhány evőkanálnyi forró abálólevet összekeverjük. Az így kapott
Hagyjuk kihűlni, és finom, friss kenyérrel fogyaszthatjuk is.Ha még több szalonnára vágysz, ezt ajánljuk: Gyere velünk szalonnázni, ismerd meg készítésük fortélyait
Címfotó: mezoberenyihazikolbasz.hu